Datum objave: 23. Kolovoz 2021

ODLAZI LI U NEPOVRAT VIZURA DOCA? Počela javna rasprava o izmjenama DPU Pekovac, nasipavanju mandroča i novoj gradnji

Diana Ferić
Diana Ferić

Postoji velika opasnost da se naruši vizura Doca,  jednog  od posljednjih autohtonih prostora u Šibeniku  koji odiše dalmatinskim šarmom i u kojem je koliko – toliko sačuvana graditeljska baština. Prijedlog izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja (DPU) luke Pekovac, za koji danas počinje javna rasprava koja će trajati samo  od 23. do 30. kolovoza, izgleda stvara uvjete za legalni nasrtaj na taj prostor na koji bi prvenstveno trebao biti zaštićen kao šibenska graditeljska  baština s tradicionalnim načinom života. Predviđa se nasipavanje pomorskog dobra čime će nestati mandroči,  uz obrazloženje kako će se time konačno spriječiti plavljenje Doca za malo većih kiša. U Odluci o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja luke Pekovac, stoji da je “osnovni cilj i programsko polazište za izradu Prostornog plana  stvaranje prostorno planskih preduvjeta za realizaciju proširenja i uređenja obalnog pojasa u Docu.’

 
“Uz proširenje i sanaciju dotrajalih dijelova obale, planirana je i rekonstrukcija samog mandroča i proširenje postojeće ceste, a postojeća obalna crta će se (faksimilno) mijenjati s ciljem umanjenja plavljenja i poboljšanja uvjeta dužobalne šetnje-komunikacije”, piše u tom prijedlogu. No to nije sve. Predviđena je i gradnja na tom skučenom prostoru.
 “Stambeno-poslovna građevina s javnom garažom nastaje od kopnenih površina na neizgrađenom dijelu parcela na prostoru postojećeg neuređenog zemljišta obraslog korovom s terenom u velikim nagibu (50%) prema postojećoj rampi i trgu na jugozapadnoj strani planirane građevine i prema planiranom novom stubištu na jugoistočnoj strani, te na pješačkoj neuređenoj (makadam) površini rampi uz ogradu škol, na poziciji postojećeg stubišta koje se ruši i gradi novo uz planirani objekt u sklopu uređenja javnih površina, te na rampi i trgu na jugozapadnoj strani građevine.. – citiramo s gramatičkim greškama dio teksta koji se odnosni na tu planiranu privatnu građevinu”, navodi se u tom dokumentu.
Prema starom prijedlogu plana rekonstrukcije luke nije bila moguća realizacija proširenja i uređenja obalnog prostora. Zbog toga je Gradsko vijeće donijelo Odluku o izradi izmjena i dopuna DPU-a luke Pekovac, kako bi se rekonstrukcijom obale spriječile poplave koje predstavljaju veliki problem stanovnicima Doca te ugostiteljskim objektima koji se nalaze na tom području.
 
Sve je više onih koji tvrde da je sprječavanje plavljenja Doca samo povod i da se nasipavanjem pomorskog dobra u prvom redu stvara pristup budućim poslovno – stambenim objektima gradnja kojih je planirana  na malom prostoru između JK Val I VK Krka, podno OŠ Jurja Dalmatinca kao i podzemna garaža.
“Mandroči  se izmiču da bi se dobile dvi prometne trake i da bi budući vlasnici stanova,koji se planiraju graditi između V.K.Krka i škole u Crnici imali komotniji pristup. Pošto poto se na taj prostor žele ugurati  tri "Peškarije" bez obzira na to što je već sada 100 posto izgrađen izgrađen i bez obzira na to što su tu  dva sportska kluba kojima pristup moru mora biti neometan. Od Doca se radi resort, a kome to nije jasno do sad, nikad mu neće niti biti jasno ,jer sam projektant u projektu navodi da će cili zahvat u najvećoj mogućoj mjeri ublažiti  problem, a ne da će ga sanirati. Znači, opet će baciti milijune ,trajno ce uništiti vizuru, kompletno će prominiti namjenu, a sve to pod izlikom saniranja problema plavljenja.S obzirom na to da su iz projekta izbačeni valobrani, širenje rive će dovest do toga da brodice lokalnog stanovništva tu viče neće moći   biti, ali stvorit će se uvjeti da se u Docu privezu mega jahte.  To znači za lokalno stanovništvo – ne  diramo vas, al napravit ćemo sve da sami brodove morate ukloniti”, kaže Božena Dulibić “ jedna od najaktivnijih članica Facebook grupe “Zajedno zaštitimo Dolac I njegovu baštinu” koja odavno već upozorava na  te nasrtaje u prostoru I na baštinu od gradnje  poslovno- stambene zgrade na ulazu u Dolac, pretvaranje javne površine u štekate  do  uklanjanje dizalice za izvlačenje brodica lokalnog stanovništva I zatiranje tradicijskih djelatnosti. 
 
Da gradskim ocima nije previše stalo do mišljenja i stavova građana o tom urbanističkom planu pokazuje i to što su za dugoočekivanu javnu raspravu o DPU  Pekovac predvidjeli samo pet radnih dana  i  to u ljetno vrijeme, a znamo iz iskustva kada se i zašto to u pravilu radi.
No svi oni kojima je stalo do zaštite Doca, njegove baštine i tradicije moći će reći svoje mišljenje o predloženim izmjenama  sutra, 24. kolovoza u kući umjetnosti "Arsen" s početkom u 12 sati dok se mišljenja, prijedlozi i primjedbe građana primaju do 30. kolovoza. Ovo je možda posljednja šansa da se spasi Dolac kakav je danas i kakav bi treba ostati.
Iz kategorije: Vijesti