Datum objave: 14. Srpanj 2021

TIJAT U SRCU / Prvićani i Zlarinjani prezadovoljni - vratio im se njihov Tijat, ali samo nakratko, do kolovoza

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Legendarni Jadrolinijin brod Tijat, nakon nikad dužeg izbivanja  vraća se na svoju staru liniju koja spaja Šibenik, Zlarin, Prvić Luku, Prvić Šepurine i Vodice. Pola godine je bio na remontu  u Malom Lošinju. Povratak svog vapora Prvićani i Zlarinjani su posebno emotivno doživjeli. To je, uostalom jedini Jadrolinijin brod koji ima svoju Facebook grupu, a zove se "Tijat u srcu". 

‘Nikada duže nije izbivao kao ove godine. Jako nas raduje njegov povratak, iako će biti relativno kratak. Vjerojatno samo do kraja kolovoza. Tijata bi u budućnosti svakako trebalo zadržati u Šibeniku jer on ovdje nije samo običan linijski brod već, kako je netko napisao, dio folklora, dio običaja, uspomena koje čuvaju generacije. Nije bit grupe pričati samo o liniji koju obavlja nego zadržati ga općenito, urediti i ostaviti da plovi jer njegova kulturna i povijesna vrijednost je neprocjenjiva. Sjetimo se samo generacija posada koje su bile na službi brodu, mjesta gdje je plovio. To sve govori, a emocije prorade. Stoga kako se bliži sedmi rođendan grupe “Tijat u srcu”, nadam se da još uvijek imamo force i da nismo dosadili svojim objavama. To nas svakim danom ohrabruje i daje dodatnu snagu za očuvanje ovog bisera hrvatske brodogradnje. Zato idemo dalje jer plovidba Tijatom je doživljaj’, objavljeno je u Facebook grupi Tijat u srcu.
 
Ta  grupa već godinama predlaže da Tijat ne ode u ropotarnicu povijesti. On je u pogonu gotovo sedam desetljeća, točnije od 1955. godine i jedan je od najstarijih brodova u Jadrolinijinoj floti, ali i jedan od najpouzdanijih. 
 
U splitskom brodogradilištu 1954. godine započeta je gradnja tri broda blizanca tipa Brač za Jadroliniju. Prvi koji je porinut bio je Karlovac, nakon njega Valjevo i na kraju 1955. Godine Ohrid. Nekadašnji Karlovac je od 2005. Godine brod za krstarenje Emanuel, Ohrid, kasnije Ozalj ima istu sudbinu,a ostao je još kao posljednji Mohikanac naš Tijat. On je za razliku od prva dva broda zadržao izvornu siluetu, ušao je u legendu i zaslužuje biti tretiran kao hrvatska pomorska baština, smatraju mnogi.
 
Članovi Facebook grupe "Tijat u srcu" organizirali su prije tri godine plovidbu Tijatom od Šibenika do Skradina,  na liniji koja je u povijest bila jedina prometna veza Šibenika, Skradina, Zatona i Rasline i koju je održavao upravo taj brod koji je tada nosio ime "Ohrid". Milko Kronja koji se bavi poviješću pomorstva predložio je da se pokuša pronaći način, i to lokalna samouprava s nadležnim ministarstvima, da se Tijat sačuva takav jest, a da se ne dopusti da ga se, nakon što ga Jadrolinija umirovi pretvori u nešto drugo, a mogao bi kao turistička atrakcija ploviti upravo na relaciji Šibenik – Zaton-Raslina Skradin i za izletnike i za turiste. Do danas nitko na to nije reagirao.
Iz kategorije: Vijesti