Datum objave: 29. Ožujak 2021

KORONA / Slovenija se zatvorila. Škole i vrtići samo na daljinu. Obvezne maske na otvorenom. Stranici mogu ući samo s negativnim PCR testom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog dramatičnog pogoršanja epidemiološke sitacije Republika Slovenija uvela je noćas od ponoći drastične mjere za suzbijanje zaraze. Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s "crvenog" popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno prebolijevanju covida-19. Osobe koje su cijepljen Moderninim cjepivom u Sloveniju mogu ući 14 dana nakon cijepljenja One koje su primile AstraZenecino cjepivo mogu ući u Sloveniju 21 dan nakon prvog cijepljenja, a Pfizerovo sedam dana nakon drugog cijepljenja. Oni koji su preboljeli koronu mogu uz liječničku potvrdu koja vrijedi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju ne trebaju imati negativan test.
Slovenija je uvela pojačanu kontrola na vanjskih granicama uvodi i zbog alarmantnog rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu. Ograničen je javni prijevoz, škole i vrtići rade  na daljinu. Ograničeno je kretanje i zabranjeno okupljanje osim na Uskrs kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji. Najveći dio javne administracije uveo je rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim poduzećima, te privatnim poslodavcima. Uvedeno je obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom.
Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje, bit će na snazi najmanje do 12. travnja.

Za ulazak u Sloveniju ne vrijede brzi antigenski testovi, nego samo molekularni PCR testovi i to samo oni koji su obavljeni u Europskoj uniji i Schengenskom prostoru i pod uvjetom da nisu stariji od 48 sati.

Iz kategorije: Vijesti