Datum objave: 05. Veljača 2021

IMAMO JOŠ JEDAN PARK PRIRODE / Sabor je danas Dinaru proglasio parkom prirode, pogledajte kako je reagirala saborska zastupnica s kninskog područja Anja Šimpraga

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija dobila je još jedna Park Prirode. Hrvatski sabor jednoglasno je u petak donio Zakon o proglašavanju parka prirode “Dinara”, a Hrvatska je tako dobila 12. park prirode. Taj će park obuhvatiti hrvatski dio planine Dinara, Troglava i Kamešnice, izvorišni i gornji dio toka Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko. Prostirat će se na području dviju županija – Splitske i Šibenske i na površini od gotovo 63.000 hektara.

Dinara je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koje prelaze osam kilometara, bogata je endemičnim i ugroženim vrstama, obitavalište je preko tisuću biljnih vrsta. Proglašenjem parka prirode, zaštitit će se prirodne i druge vrijednosti masiva Dinara temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima.

Saborska zastupnica Anja Šimpraga iz SDSS -a govorila je na početku ove  sjednice Sabora  o potrebi proglašenju Parku prirode Dinara. Naglasila je kako je proglašenje dobra vijest za lokalnu zajednicu u Dalmaciji: “Proglašenjem Parka prirode ovo će područje dobiti priliku za razvoj u skladu sa očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, te će zaštita u kategoriji parka prirode znatno olakšati pristup strukturnim fondovima Evropske unije za poticanje djelatnosti u skladu s ciljevima očuvanja i osigurati očuvanje dobrog stanja okoliša;

Danas,kada se to dogodilo, kazala je: "Nedavno je HRT objavio prilog o posljednjim pastirima na obroncima Dinare, Ađelku iz Vrpolja i Petru iz Polače. Nadam se, drage kolege, da oni neće biti posljednji. Dinara je planina koja živi s čovjekom, planina koja je prehranjivala mnoge generacije i zato sam sretna što možemo proglasiti Park prirode Dinara jer tamošnje stanovništvo to zaslužuje".

Iz kategorije: Vijesti