Datum objave: 12. Studeni 2019

TIN UJEVIĆ I ŠIBENIK: Nova saznanja o vezama Tina Ujevića i Šibenika predstavljena i u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić
Zbornik znanstvenih i stručnih radova o Tinu Ujeviću, u kojem su sabrana predavanja s 5. Znanstveno-stručnog savjetovanja "KULTURNO NASLJEĐE UJEVIĆ i doprinos sjećanjima na Tina Ujevića",  održanog ove jeseni u Tinovom rodnom Krivodolu, predstavljen je danas u Zagrebu, u knjižnici koja nosi njegovo ime, upravo na dan Tinove sahrane. Urednik Zbornika je  prof.dr.sc Darko Ujević, a na tom predstavljanju neke do sada nepoznate detalje o vezi Tina Ujevića i Šibenika iznio je naš urednik i predsjednik Udruge Volim Šibenik Stanko Ferić. 
 
Tin Ujević bio je povezan s poznatim Šibenčanima Vicom Iljadicom i Manfredom Makalom te  Splićaninom Milostislavom Bartulicom koji je u Šibeniku uređivao časopis Naprednjak u kojem je Tin Ujevića objavljivao svoje radove. 1911. i 1912. godine
 
 
 
 
 
Istina, postoje vrlo oskudni i nepouzdani tragovi da je Ujević 1910. ???? dolazio u Šibenik te da se u Šibeniku sastajao s Ivanom Meštrovićem i Vladimirom Čerinom pa čak i da je s njima kovao urotu, odnosno pripremao atentat na visokog carskog dužnosnika u tadašnjoj Austrougarskoj.
 
 
Stanko Ferić je upozorio i da bi trebalo istražiti okolnosti u kojima je razglednica koju je Ujević 1917. godine iz Pariza poslao Bartulici u Antofagostu dospjela u Šibenik, a pronašli smo je među ostavštinom Šibenčanina Karla Matiazzija, prvog Hrvata koji je radio u Hollywoodu. To su sve zanimljivi podatci i tragovi koje bi trebalo dodatno istražiti i njima upotpuniti biografiju Tina Ujevića, istaknuo  je danas u  Zagrebu, kao i u rujnu u Krivodolu,  Stanko Ferić. 
 
 
 
Iz kategorije: Vijesti