Datum objave: 16. Listopad 2019

Međunarodni sindikat pomoraca traži da se nastavi potraga za nestalim pomorcima s Bourbon Rhoda

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni pomorski sindikati pozvali su na nastavak potrage za sedam nestalih pomoraca broda Bourbon Rhode-a koji je potonuo u Atlantiku 26. rujna. Otvorena pisma svima koji mogu pomoći u traganju, potpisuje Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF), globalna sindikalna federacija od 665 sindikata koji predstavljaju 20 milijuna radnika u 147 zemalja u pomorskom, lučkom, cestovnom, željezničkom i zračnom prometu i Nautilus International, sindikalna organizacija od 20 tisuća članova, pomoraca iz Nizozemske, Luksemburga i Velike Britanije, piše Morski.hr.

 

Podsjetimo, vlasnici potonulog broda, kompanija Bourbon Offshore izjavili su da će operacije pretraživanja biti prilagođene “mobiliziranju svih plovila koja prolaze tim područjem radi provedbe pojačanog nadzora”.
Iako Bourbon nije koristio riječ “prekinuta potraga”, podrazumijeva se da se aktivni napori pretraživanja zaustavljaju ili značajno smanjuju.

 

Odgovarajući na ovu vijest, ITF se pridružuje ukrajinskim i hrvatskim pomorskim sindikatima, tražeći da se potraga za sedam pomoraca nastavi.
Operacije traganja i spašavanja koje je koordinirao Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje (CROSS) od 26. rujna, rezultirale su pronalaskom splavi s troje preživjelih, kao i pronalaskom tijela četvero pomoraca. Od 1. listopada više nisu pronađeni ni preživjeli, ni tijela.

 

ITF: Postoji mogućnost da su živi

 

Međutim, prema ITF-u, trojica spašenih pomoraca potvrdila su da su neki od nestalih sedam članova posade uspjeli ući u splav za spašavanje i da postoji mogućnost da su još živi.
Uz ovo, 8. listopada dva su pomoraca na brodu u potrazi za preživjelima ALP Striker izvijestila da su vidjela nešto bi moglo biti signalna raketa za nevolju, a Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) obavijestila je vlasti i o nepoznatom objektu uočenom putem satelita, koja bi mogla biti splav za spašavanje.

 

– Unatoč tim izvješćima, francuske vlasti najavile su da će operacije pretraživanja biti smanjene. Pomorska koordinatorica ITF-a Jacqueline Smith zbog ovoga je izravno pozvala francusku vladu na nastavak operacija traženja i spašavanja i preusmjeravanje svih resursa, a također je pozvala SAD i ostale zemlje da pruže pomoć u potrazi dok postoji vjerojatnost da će sedam nestalih pomoraca biti pronađeno živo – izvještava ITF.
– Obitelj ITF-a izražava duboku sućut obiteljima četvero pomoraca koji su izgubili svoje najmilije, a također svoju misao proširujemo na nestalu posadu i njihove obitelji i molimo za njihov siguran povratak – poručuje Smith.
– Kako je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova rekao ranije ovog tjedna, nisu iskorištene sve mogućnosti. Zajedno s našim podružnicama, Sindikatom pomoraca Hrvatske i Sindikatom djelatnika pomorskog prometa u Ukrajini, zahtijevamo da se potraga nastavi dok još uvijek postoji tračak nade da su nestali pomorci živi – kaže Smith.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3