Datum objave: 15. Listopad 2019

Gotovo dvije trećine turističkih ležajeva u Šibeniku su u rukama vlasnika koji nisu iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Zaprepašćujući je podataka da vlasnici čak oko 64 posto kreveta koji se iznajmljuju turistima  u Šibeniku nisu Šibenčani. U drugim turističkim gradovima taj je postotak puno niži, prema podatcima koje je objavio Jutarnji list. Udio nedomicilnih vlasnika "privatnih kreveta" u Dubrovniku je 36,2, u Zadru 34, a Splitu 30, u Rovinju oko 19 , a u Puli 22 posto.

Šibenik ima oko 13 400 ležajeva u privatnom turističkom sektoru, jednako kao i Pula u kojoj ih  nedomicilni vlasnici "drže" samo oko 22 posto, tri puta manje nego u Šibeniku.

 

"Ne znam što bih vam rekao o toj brojci. Mi se u TZ Grada Šibenika nismo bavili tom statistikom, ali teško mi je povjerovati da je gotovo dvije trećine turističkih ležajeva u privatnom sektoru u Šibeniku u vlasništvo osoba koje ne žive u ovom gradu", kazao je za Jutarnji list Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

 

To u svakom slučaju znači da je u Šibeniku uglavnom riječ o rentijerstvu u turizmu i da ostvareni prihodi odlaze iz Šibenika.

 

Godinama se govori o tome da bi sustav privatnog iznajmljivanja, u poreznom smislu, trebalo razdvojiti od rentijerstva, a podaci koje je ekskluzivno dobio Jutarnji list mogli bi biti prvi konkretan materija koji govori tome u prilog, piše taj dnevnik u broju od utorka.

 

Jutarnji je iz sustava eVisitora dobio statistiku o udjelu broja kreveta koji nisu u vlasništvu osoba s prebivalištem na području sedam gradova to su, dakle, podaci o udjelu rentijerstva unutar sustava privatnog iznajmljivanja u sedam jedinica lokalne samouprave.

 

Naime, iznajmljivači sami u sustav unose vlastite kontakt podatke pa je moguće daje taj unos ponekad neuredan ili netočan, a primijećeno je da su neki od njih umjesto grada u kojemu imaju prebivalište krivo unijeli informaciju o naselju, što sustav ne prepoznaje, iako to naselje možda administrativno pripada gradu.

 

Kako god bilo, podaci koje je prikupio Jutarnji zasad su jedina dostupna statistika te vrste, a brojke su indikativne jer sugeriraju koliko se nešto što se inicijalno nazivalo "pružanje usluge smještaja u domaćinstvu" dakle, turistički proizvod koji su gostima pružali sami domaćini zbog poreznih olakšica koje ima ovaj sektor pretvorilo u biznis iznajmljivanja kojim se danas bavi svatko s viškom novca, donosi Jutarnji list.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3