Datum objave: 09. Listopad 2019

Šibenske tvrđave bile su tema jakog međunarodnog znanstvenog skupa u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova znanstevena saznanja o šibenskim tvrđavama Barone i sveti Ivan prenijeli su na međunarodnom znanstvenom skupu u Splitu pod naslovom 'Kasne mletačke fortifikacije' posvećenom mletačkim fortifikacijama dr. sc. Ivo Glavaš i mladi znanstvenik Josip Pavić. Znanstveni skup održao se u Splitu u Muzeju grada 4. listopada ove godine. To je bio prvi skup s toliko jakim i poznatim znanstvenim imenima koja se bave mletačkim utvrdama uopće u Hrvatskoj.

 

"Na skupu sam imao izlaganje pod naslovom 'Tvrđava Barone i sv. Ivan iznad Šibenika'. U izlaganju sam predstavio nove znanstvene spoznaje o našim šibenskim tvrđavama u kontekstu mletačkih fortifikacija 17. stoljeća. Sa mnom na skupu je bio i naš mladi znanstvenik Josip Pavić s temom pod naslovom 'Stanje rata: razmišljanje o upravljanju ratom u Stato da Mar'.
Na skup se moglo doći isključivo po pozivu organizatora i najboljeg hrvatskog poznavatelja fortifikacija dr. sc. Andreja Žmegača s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Na skupu je, osim pet izabranih znanstvenika iz Hrvatske, bilo još sedam stručnjaka iz Italije, Njemačke, Francuske, Španjolske i Grčke od kojih su neki među najboljim poznavateljima mletačkih tvrđava u Europi i svijetu uopće", kazao nam je dr.sc. Ivo Glavaš.

 

Drugog dana znanstvenog skupa, 5. listopada sudionici su obišli šibenske tvrđave sv. Nikolu, Ivana i Barone, ali i katedralu sv. Jakova. Neki od sudionika skupa iz navedenih europskih zemalja prvi put su bili u Šibeniku kojim su oduševljeni.

 

Iz kategorije: Vijesti