Datum objave: 03. Listopad 2019

Medicinske sestre iz Šibenika sudjeluju na prosvjedu u Zagrebu za povećanje plaća i bolje uvjete rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Medicinske sestre i tehničari iz Šibenika također sudjeluju na prosvjedu U Zagrebu koji ej u tijeku. kako javlja N1 okupilo ih se oko 2.000, a pridružili su im se i građani, javlja naša reporterka. Prosvjednice i prosvjednici s glavnog zagrebačkog trga došli su nas Markov trg, pred Vladu.

 

Povod prosvjedu je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada. Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto. Predviđeno je linearno povećanje dodatka za 3% i 4%.
Kako javlja naša reporterka Ivana Kopčić, na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo se 2.000 prosvjednika i prosvjednica, a medicinskim su se radnicima pridružili i građani koji ih podržavaju.

 

 

"Tražimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada, i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. godine. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na markovom trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a prosvjed je samo prvi", rekla je Alić.
Jedna medicinska sestra s kojom je naša reporterka razgovarala ima 38 godina staža, i sa svim dodacima ima plaću oko 6000 kuna.
"To nije dovoljno, iako moram priznati da kad ljudi čuju 6.000 kuna, mnogima zvuči puno. Osnovna plaća je 5.300, a ostalo su subote, nedjelje, praznici. Popodnevni i noćni rad nama se obračunava kao jutarnji", istaknula je Alić za N1.

FOTO:N1
 

Iz kategorije: Vijesti