Datum objave: 17. Rujan 2019

Zahvaljujući projektu Turističko - ugostiteljske škole Šibenik dobio originalni jestivi suvenir - čokoladni bagatin

Diana Ferić
Diana Ferić

"Od novčića do jestivog suvenira", najkraći je opis projekta koji i provela Turističko - ugostiteljska škola u suradnji s Tehničkom školom u Šibeniku i uz financijsku potporu Ministarstva turizma kroz program promocija i jačanje kompetencije strukovnih zanimanja za turizam. Osmislili su i napravili šibenski bagatin, novčić koji je za vrijeme okupacije Dalmacije kovala venecijanska vlast u mnogim gradovima pa tako i u Šibeniku, a šibenski je jedini sačuvan, od crne i mliječne čokolade s originalnim reljefima. S jedne strane je lik svetog Marka, zaštitnika Venecije,a s druge lik svetog Mihovila, zaštitnika Šibenika.
 

Taj je projekt predstavljen danas u Muzeju Grada Šibenika,a na promociji se bagatin i degustirao uz šampanjac.

"U suradnji s Muzejom Grada Šibenika istražili smo značaj bagatina u šibenskoj povijesti kako bi od njega napravili jestivi suvenir. Ovaj je projekt povezao i dvije škole, našu Turističko - ugostiteljsku i Tehničku jer su njihova četiri učenika napravila uz pomoć 3D printera kalup za izradu bagatina. Mi stalno govorimo u šibenskoj težačkoj povijesti, ali mi smo imali i svoje plemiće i taj dio povijesti je bitan. U svakom slučaju nadam se da će ovaj jestivi suvenir zaživjeti i da će doći do naših turista kako bi i preko njega ispričali priču o povijesti Šibenika", kazala je Senka Dodig, ravnateljica Turističko ugostiteljske škole.

To je početak jednog većeg projekta koji nosi naziv "Konobari kao zvijezde".

 

 

Joško Belamarić, ravnatelj Tehničke škole je izrazio zadovoljstvo što su i oni bili uključeni u taj projekt u koji su se sa zadovoljstvom odazvali.

"Kalup su izradila četiri učenika i To Ivo Karin, Marin Gulam, Jurica Pipunić i Ivan Roško i njihov mentor, inženjer Romeo Vlahov i nadam se da će ovo postati još jedna šibenski brend", kazao je

 

Nekoliko polaznika TUŠ -a je s profesoricom Biserkom Šmit cijelo ljeto radio na izradi tog suvenira, a Biserka Šmit je prije toga prošla edukaciju.

"Najprije smo otopili čokoladu na 50 stupnjeva i onda smo 80 posto te čokolade stavili na granitnu ploču i ohladili. Nakon što temperatura padne na 23 stupnja dodamo preostali dio čokolade i onda sve stavljamo najprije u slastičarske vrećice, a kasnije u kalupe", objasnio nam je tehnologiju nastanka čokoladnog bagatina učenik Marko Papak,a profesorica Šmit je pohvalila učenike jer su predano radili i preko ljetnih praznika.

 

Na prezentaciji projekta bili su Ivo Bašić iz Ministarstva turizma, Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika, Darija Puljić,zamjenica šibensko - kninskog župana, Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika i Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Muzej sada nastavlja projekt.

 

"Meni je stalo do toga da Muzej vadi priče iz svojih vitrina i prezentira ih na drukčiji, nov način. Tako smo s našim filigranom Čivljakom izradili svetu Magdalenu, sada imamo ovaj bagatin, a možda ćemo u budućnosti i danilski Riton raditi od čokolade, ali to je složen postupak. Sada ćemo najprije pronaći vrsnog čokoladera s kojim ćemo krenuti u proizvodnju čokoladnih bagatina i nuditi ih turistima kao suvenir", objasnio je Krnčević.

U glazbenom dijelu današnje promocije nastupili su učenici Glazbene škole Tedi Trkulja, Nina Lucija Perina, Katarina Mileta, učenici prof. Vanje Bošnjak te Luka Obratov, Laura Prpa i Lucija Barišić s prof. Ružom Raguš Cukrov,a na klaviru ih je pratila Gordana Pavić.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3