Datum objave: 16. Rujan 2019

Goran Grguričin: Pripremu i bitku za Šibenik vodila je Policijska uprava Šibenik sa snagama ZNG 113. šibenske slavne brigade

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan prije 28 godina u Šibeniku je oglašena opća opasnost i to je prvi dan čuvene bitke za Šibenik u kojoj su obranjeni Šibenik, ali i cijela Hrvatska i koja se smatra prekretnicom u Domovinskom ratu. Goran Grguričin tadašnji pomoćnik načelnika Pu Šibenik podsjeća na važnu ulogu koju je u toj bitci odigrala policija.

"Kada govorimo u bitci za Šibenik uvijek treba naglasiti da je pripremu i bitku za Šibenik vodila Policijska uprava Šibenik sa snagama ZNG 113. šibenske slavne brigade. Smiješan je podatak o broju policijskih djelatnika navedenih da su, onako usput, malko sudjelovali u rujanskoj obrani Šibenika. Uz Nikolu Vukošića i njegov policijski stožer najznačajniji je bio pok. Božo Marković, a uz njega svi zapovjednici postrojbi na samom terenu 113. brigade, tako da razdvajati cjelovitost združenih snaga Policijske uprave Šibenik i 113. šibenske brigade, na dominantni dio i na one koji si "pripomogli", pri čemu se prezentira policija da bi pripomogla, vrlo je povijesno neistinito. Dominantne zapovijedi radio komunikacijama prema postrojbama policije i ZNG u okruženju Šibenika i na V. Glavi, sve vrijem išle su preko radio komunikacija policije, a postoje i snimke tih zapovjedi. ZNG 113. šibenske brigade, paralelno je uspostavljao i formirao sustave veza, no da nije bilo veza komunikacije policije, izuzetno bi teško bilo djelovati u trenutku maksimalnu "odmah", bez odgode prijenosa zapovjedi Stožer - postrojba na terenu"; ističe Goran Grguričin, tadašnji zamjenik načelnika Policijske uprave Šibenik Nikole Vukošića.

 

On dodaje da tim isticanjem ne želi umanjiti ulogu 113. brigade.

"Nije problem da bi itko umanjio značaj 113. šibenske brigade, ona je dala 100 posto učinkovitosti u zadanim okolnostima i u tada realnom vremenu, nego je problem što se minirizira i marginalizira značaj PU Šibenik, premda je policija, do rujanskog rata već "ratovala" godinu dana protiv četnika, premda je policija obučila i obukla skoro sve pripadnike ZNG-e 113. brigade, jer su dominantno prvo svi bili policija, a tek u lipnju 1991. su se preimenovali i ustojli u 113. brigadu. Dakle, slavnoj 113. šibenskoj brigadi, svaka čast i slava, ona je nam na ponos i diku, ona je djete policije, ali i s druge strane iste medalje, potrebno je jednako tako istaknuti liderstvo policije i stožernu ulogu u svim bitkama obrane Šibenika i šibenskog područja, posebice od kolovoza 1990. do rujna, pa ništa manje značajno, i kasnije, policijske postrojbe PU Šibenik, djelovale su širom Domovine, sve do Oluje. Pustiti ću e-mail sa privitkom, kao sastavnica ove poruke.
Pozz i čujemo se.

 

Grguričin zaključuje da se u Rujanskom ratu, kako ga nazivamo, ne radi "o oslobađanju Šibenika i šibenskog područja, nego o "veličanstvenoj i uspješnoj obrani Šibenika i šibenskog područja. "Obranu Šibenika i šibenskog područja ostvarilo je zajedništvo Policijskih snaga PU šibenik i snaga ZNG-e 113. šibenske brigade uz potporu svih institucija na ovom prostoru i potporu svekolikog stanovništva, koje je ostalo sa svojim braniteljima i pružilo svekoliku logističku i drugu pomoć", ističe on.

 

Iz kategorije: Vijesti