Datum objave: 09. Rujan 2019

Počinje suđenje bivšem dekanu Veleučilišta Marku Radačiću za zlouporabe položaja koje su koristile i Ivici Poljičku

Diana Ferić
Diana Ferić

Uskoro bi na Županijskom sudu u Šibeniku trebalo biti zakazano novo pripremno ročište u kaznenom predmetu protiv optuženika Marka Radačića, bivšeg dekana Veleučilišta u Šibeniku jer njegov branjenik nije u zakonskom roku dostavio prijedlog sporazuma koji je na prvom pripremnom ročištu predložio.

 

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je 2017. godine optužnicu protiv Marka Radačića bivšeg dekana Veleučilišta u Šibeniku zbog više zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Tužiteljstvo Radišića tereti da je od lipnja 2008. do studenog 2012. kao dekan šibenskog veleučilišta donio odluku da se petorici njegovih djelatnika isplate dodaci na plaću protivno uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti u javnim službama. Odredio im je veći koeficijent od onog kojim im je nadležno ministarstvo obračunavalo i isplaćivalo plaću i to s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, priopćilo je Državno odvjetništvo.
Tako su djelatnicima isplaćeni dodaci i pribavljena "imovinska korist" od preko 535 tisuća kuna, čime je Veleučilištu prouzročena šteta u iznosu od 754.880 kuna.

 

Suđenje sigurno ne odgovara u ovom trenutku sadašnjem državnom tajniku u Ministarstvu kulture Ivici Poljičku koji je jedna od onih koji su, prema optužnici, na nezakonit način dobivali te dodatke uz plaću. U kuloarima se govorio i da je on najizgledniji kandidat za novog dekana šibenskog Veleučilišta. Naime u tijeku je natječaj za to radno mjesto nakon što je dosadašnji dekan Ivan Malenica postao Ministar uprave RH.

 

Još su 2013. godine u javnost procurili nalazi Upravnog nadzora provedenog na Veleučilištu, u kojem je, među drugim nepravilnostima, navedeno i kako je dekan Marko Radačić samovoljno i bez kriterija dijelio stimulacije i naknade zaposlenima. Među među njima i Ivici Poljičku, prodekanu za nastavu. Tada se spominjalo kako je Poljičak, uz prosječnu mjesečnu neto plaću od 14.200 kuna, primao još 4.800 kuna dodataka i stimulacija te još 2.000 temeljem ugovora o djelu kao član Upravnog vijeća, bez putnih troškova, dnevnica, regresa i ostalih dodataka. Je li to zaista bilo tako potvrdit će se u postupku na Županijskom sudu u Šibeniku. Teško je vjerovati da oni kojima je Radačić pogodovao kršeći svoje ovlasti za to nisu znali.

 

Spominjalo se da je to bio razlog što Poljička Upravno vijeće 2013. godine nije potvrdilo za dekana Veleučilišta u Šibeniku.

 

"Pripremno ročište u kaznenom postupku protiv Radačića održano je 18. ožujka 2019., na kojem su stranke, dakle optuženik i njegov branitelj te zamjenik ŽDO Šibenik prihvatili inicijativu branitelja da pregovaraju, odnosno sklope eventualni sporazum o donošenju presude na temelju sporazuma stranaka, pa im je udijeljen rok od dva mjeseca da o rezultatima pregovora izvijeste sud. To do sada nije učinjeno, pa kako je protekao rok ali su bili i godišnji odmori, to će novo pripremno ročište biti zakazano, uz obvezu da izvijeste suda da li su se stranke sporazumjele o donošenju presude na temelju sporazuma stranaka ili će se u protivnom nakon pripremnog ročišta zakazati glavna rasprava i pokušati dovršiti ovaj kazneni postupak", doznajemo od suca Ive Vukelje koji vodi taj predmet.

 

Prema riječima Emilija Kalabrića, glasnogovornika Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku branitelj Marka Radačića nije u zakonskom roku podnio prijedlog sporazuma za donošenje presude pa se suđenje nastavlja.

 

Kako neslužbeno doznajemo bilo je govora o tomu da bi optuženik mogao pristati na to da vrati novac za koji ga se tereti i izbjegne suđenje no izgleda da on to ne želi jedini napraviti jer su se zlouporabama položaja za kojeg njega tereti optužnica okoristili i drugi.  

Iz kategorije: Vijesti