Datum objave: 04. Rujan 2019

Danas u Šibeniku počinje 7. izdanje FALIŠ -a,a pričat će se o 30. godina od pada Berlinskog zida

Diana Ferić
Diana Ferić

U Šibeniku danas počinje sedmo izdanje Festivala alternative i ljevice (FALIŠ), koji će trajati do subote, 7. rujna. 7. FALIŠ otvara izložba  fotografija Hrvoja Polana, jednog od najvećih fotoreportera s naših prostora, iznenada preminulog potkraj ožujka, u 48. godini.

 

Gotovo tri desetljeća Polan se bavio news i dokumentarnom fotografijom radeći za brojne novine i agencije, od Feral Tribunea preko Reutersa do Agencije France Presse. Posljednjih godina bio je freelancer. Objavljivao je u svim vodećim svjetskim medijima (IHT-u, The Guardianu, Newsweeku, Timeu…). Svojom je kamerom pokrivao sve ratove i socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale… Fotografije su mu više puta izlagane, a jedan od radova uvršten je u kolekciju "100 najboljih slika dekade 1990-2000", koja je izložena u Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku.

 

Hrvoje Polan iza sebe ima nekoliko izložaba, među kojima je najznačajnija „Priče o besmislu“, četiri foto-eseja o Gazi i djeci s PTSP-om, izraelskom zidu prema Palestincima, američkoj invaziji na Irak i izbjeglicama s Bliskog i Srednjeg istoka u Tovarniku.Jedan do Polanovih zadnjih projekata bila je fotomonografija „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina“ o domovima kulture i kulturnim spomenicima koji su služili kao logori tijekom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U suradnji s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, čiji eseji prate fotografije, obrađene su 24 lokacije koje su u socijalizmu bile prostori masovne kulturne emancipacije, da bi u devedesetima bile obilježene mučenjem i patnjom.

Fotomonografiju će nakon otvorenja izložbe na Maloj loži predstaviti njezin suautor Viktor Ivančić te Nataša Govedarica i Andrej Nikolaidis.

"Prvog dana FALIŠ-a otvorit ćemo i temu o 30 godina pada Berlinskog zida i to predavanjem njemačke književnice i književne agentice Christine Koschmieder te okruglim stolom „Bio jednom jedan Zid“ na kojem će sudjelovati Ivan Čolović, Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, uz Katarinu Luketić kao moderatoricu"; najavljuju organizatori.

 

 

FALIŠ 2019//DAN PRVI//Srijeda//4. rujna
18.00 Studio galerije Sv. Krševana/ ex Galerija Matija
Izložba fotografija Hrvoja Polana: In memoriam
(Ante Filipović Grčić, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke, Damir Šagolj)
20.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Kultura zločina i zločin kulture: Iza sedam logora, promocija
(sudjeluju: Viktor Ivančić, Nataša Govedarica, Andrej Nikolaidis)
21.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Dijete dvije Njemačke: Moj zid u Berlinu; Christine Koschmieder,
predavanje
22.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Okrugli stol: Bio jednom jedan Zid
(sudjeluju: Ivan Čolović, Andrej Nikolaidis, Vuk Perišić; moderira:
Katarina Luketić) 

Iz kategorije: Vijesti