Datum objave: 28. Kolovoz 2019

Light is Life ili Svjetlo je život: Sinoć su izvješene tiramole na Gorici,večeras spektakl u šibenskoj luci

Diana Ferić
Diana Ferić

Tiramole koje su izvješene od sinoć na Gorici jedna su od brojnih inslatacija u sklopu ovogodišnje manifestacije Light is Life kojom se četvrtu godinu za redom, prema ideju Zorana Lučića Luce obilježava povijesni datum - na današnji dan 28. kolovoza u Šibeniku je pušten u rad jedan od prvih višefaznih elektoroenergetskih sustava u svijetu, prvi u kojem se struja dobivala iz hidrocentrale. Za njega je zaslužan inženjer Vjekoslav Meischnera koji je imao potporu tadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka. Dogodilo se to prije 124 godine. Program ovogodišnje manifestacije 'Light is life' (Svjetlo je život), najbogatiji je do sada.

 

Osim svjetlosnog spektakla večeras će u 20.20 sati, točno kada je prije 124 godine taj sustav proradio na pontonu u šibenskoj luci, ispred zgrade Županije biti organiziran koncert "Kola", a sutra u isto vrijeme i na istom mjestu nastupi će grupa MI.
Naglasak je ove godine na očuvanju obiteljskog života u staroj gradskoj jezgri, želimo osvijestiti sve sugrađane i naše goste o važnosti očuvanja života u gradskoj jezgri.

 

"Grad Šibenik je među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Kolovoz je pri kraju, a ovim događanjima i onima koji slijede u rujnu dokazujemo da ne živimo samo u špici sezone“, kažu organizatori. U tom smislu tiramole su ukrasile povijesnu jezgru..

 

"Ove godine 'Light is life' je posvećen obitelji, obiteljskom životu u staroj gradskoj jezgri koja se pred modernim načinom života nije uspjela oduprijeti", rekao je Lučić. Napravili smo brojne instalacije koje ćemo postaviti po rivi i staroj gradskoj jezgri. Spoj Light is life i stare gradske jezgre je stolna lampa oko koje se okupljala obitelj i ona je simbol obiteljskog života, a to ćemo dočarati instalacijama. Postavit ćemo 16 sjenila na javnu rasvjetu na šibenskoj rivi, zatim 10 trometarskih stolnih lampa po gradu i rivi“, kaže Zoran Lučić Luca, Lučić.

 

U Ulici don Krste Stošića bit će postavljene tiramole koje su simbol obiteljskog života i sušenja robe, a kod crkve sv. Ivana u centru Šibenika bit će postavljena instalacija latinskog idra. Pred gradskim vratimaje instalacija ljudi i domaćih životinja, krave i magarca, kao podsjetnik na život šibenskih težaka, a na rivi se nalazi preuređena instalacija 'Save our sea' u obliku zemaljske kugle koja će svijetliti.

 

"Nama nije važno je li Šibenik prvi, drugi ili treći grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju, to neka se dogovore povjesničari, ali je važno obilježiti dan 28. kolovoza kada se u Šibeniku 1895. upalilo svjetlo napajano izmjeničnom strujom, dalekovodom od 11 km struja je transportirana iz hidroelektrane Jaruga do grada gdje je osim osvjetljavanja ulica i domova upotrebljena za industrijske pogone i proizvodnju“ , objašnjava Lučić Luca.

i
 

Iz kategorije: Vijesti