Datum objave: 08. Kolovoz 2019

Joško Šupe upozorava:Šibensko - kninska ima najgore turističke rezultate,a privukla je sramotnih 0,67 posto ukupnih investicija u turizmu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zašto baš Šibensko - kninska županija koja se diči sa dva nacionalna parka, nizom marina mora bilježiti najlošije turističke rezultate ove godine, pita se u Priopćenju za javnost Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a nakon što je na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljena je turistička statistika za srpanj 2019.godine.

 

 

"Opet smo svjedoci da nam je županija opet najgora. Sigurno postoji čitav niz faktora koji utječu na broj dolazaka i noćenja turista. Iz službenih podataka razvidno je da upravo Šibensko-kninska županija ima najlošije rezultate u Dalmaciji i na Jadranu, a i ispod je državnog prosjeka. Po broju dolazaka za prvih sedam mjeseci Šibensko-kninska županija sa rastom od 2,15 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine je ispod prosjeka Dalmacije koja ima rast 5,54 posto, Jadrana s rastom od 3,39 posto i cijele Hrvatske u kojoj su dolasci veći 3,66 posto. Promatramo li pak broj noćenja za prvih sedam mjeseci za razliku od Dalmacije, Jadrana i Hrvatske u jedini imamo pad u odnosu na prethodnu godinu od 0,64 posto. Po ostvarenim noćenjima u srpnju smo opet ispod prosjeka sa padom od 2,25 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj", ističe Joško Šupe.


To je samo nastavak negativnog prošlogodišnjeg trenda, a po mnogima je 2018.. godina bila je turistički rekordna. Tada je Šibensko - kninska županija isto bila ispod prosjeka Dalmacije, Jadrana i cijele Hrvatske.

 

"Mislimo da bi se ljudi koji vode turizam u županiji i samu županiju, a pogotovo župan kojem su usta puna turizma, trebali zapitati zašto smo u 2018. godine ostvarili treći najgori rezultat u cijeloj Hrvatskoj – lošiji od nas su samo u Koprivničko-križevačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ponoviti ćemo da postoji niz faktora, ali jedan je sigurno i županijska administracija, odnosno ulaganje proračunskog novca u programe razvoja turizma. Mislim da tu ne treba isticati da smo i tu daleko najlošiji u Dalmaciji i na Jadranu", objašnjava Šupe.


Podsjeća kako se u Šibensko - kninskoj županiji ulaže u turizam najmanje prema glavi stanovnika.


"Ako po glavi stanovnika ulažete daleko najmanje tj. 2,7 puta manje nego ostatak Dalmacije ili pak čak 7,8 puta manje nego na Jadranu logično je da sve godine neulaganja, nemara i nerada rezultiraju neiskorištenim potencijalom i najlošijim turističkim rezultatima kako u tekućoj tako i u protekloj godini. Svakako se trebamo zapitati zašto je naša županija od milijardu i 50 milijuna Eura ukupnih ulaganja u turizam u tekućoj godini privukla samo 7 milijuna Eura. Županija s tolikim potencijalom i kako kaže razvojna strategija turizma „planiranim unaprjeđenjem turističke ponude zajedno s razvojem selektivnih oblika turizma” je privukla nevjerojatnih 0,67 posto ukupnih investicija u turizmu. Mislimo da je ovakvih loših rezultata dosta i da je vrijeme da prestanemo biti najgori", zaključuje Joško Šupe.

 

Iz kategorije: Vijesti