Datum objave: 05. Kolovoz 2019

Proslava 24. obljetnice VRO Oluja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska zastava podignuta je danas u 9.40 sati po 24. put na kninskoj tvrđavi u nazočnosti predstavnika državnog vrha, hrvatskih branitelja, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih građana u povodu obilježavanja godišnjice Vojno redarstvene operacije Oluja i proslave današnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

 

Proslava je počela jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" u Kninu je u ponedjeljak ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.
Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.
Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

 

"Osobno kao i svaki put kad sam ovdje, prolaze me trnci. Jer znam da je ovdje na današnji dan prije 24 godine uz krvave žrtve i nesebično davanje svih naših branitelja, liječnika i svih domoljuba otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Tada prije 24 godine poslana je snažna cijelom svijetu. a ta je poruka da smo mi Hrvati ponosan narod i da imamo svoje neporecivo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini i da nam to pravo nitko nije dao ni poklonio. Ono je oduvijek naše i spremni smo za braniti pred bilo čime, sada i zauvijek. To je poruka koji je prvi hrvatsku jasno apostrofirao. Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto.

Došla sam ovdje kako bih vama rekla hvala, mada znam da nitko nije branio našu domovinu da bi vam se zahvaljivalo", rekla je Kolinda obraćajući se okupljenima.

 

Govor je jutros u Kninu održao i premijer Andrej Plenković. Svima je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

 

Predsjedanje Europskom unijom premijer je posvetio hrvatskim braniteljima, javlja N1 televizija.
Ponaosob se zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću, ministru branitelja Tomi Medvedu te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, za njihov doprinos.

'Odlučni smo u namjeri da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione', rekao je Plenković.
 

Iz kategorije: Vijesti