Datum objave: 02. Kolovoz 2019

LJILJA ZMIJANOVIĆ: Poštovani uvaženi kolega, dr. društvenih znanosti, ministre Tomislave Ćoriću, očekujem ispriku.

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljilja Zmijanović, kandidatkinja za ravnateljicu JU NP Krka, očitovala se otvorenim pismom ministru znaosti Tomislavu Ćoriću, koje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Očitovanje na javni nastup ministra dr.sc. Tomislava Ćorića vezano za imenovanje ravnatelja JU NP Krka, od 31.srpnja. 'Prinosim na pozornost' ministru dr.sc. Tomislavu Ćoriću da neprimjerenim smatram njegovu komunikaciju u kontekstu elaboriranja sudski mu poništene, nezakonite odluke o imenovanju Ravnatelja JU NP Krka.

Nakon što je Upravni sud u Splitu pravomoćnom sudskom presudom poništio rješenje o imenovanju ravnatelja NP Krka, iz medija se saznaje kako je ministar dr.sc. Tomislav Ćorić ponovno rješenjem imenovao gđu. Nellu Slavicu za ravnateljicu JU NP Krka. Sud je jasno obrazložio koji su razlozi poništenja Ministrovog nezakonitog rješenja. 

Kako je javnosti poznato, na konferenciji za medije 30. srpnja, koja je inicirana po predstavci koju sam uputila Odbora za ratne veterane Hrvatskog Sabora, jasno sam iskazala svoj stav.
Referirajući se na izjavu ministra Tomislava Ćorića dana 31. srpnja, vezano za imenovanje ravnatelja NP Krka, dajem odgovor.
Kada Ministar daje izjavu o tome kako „nije povrijeđeno pravo hrvatskog branitelja“ onda treba biti jasan o tome da je suprotno tomu, Upravni sud to pravo utvrdio nespornim, a rješenjem Državnog inspektorata utvrđena je 'povreda prava prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata – dragovoljca Ljiljana Zmijanović'.
Nadalje, ministar Ćorić izjavljuje 'Iskoristio bi priliku da pozovem gospođu Zmijanović da se u svojim daljnjim obraćanjima po tom pitanju referira na iskustvo, primjerice svoj odnos s radnom okolinom, na reference koje je ona kao kandidat prinijela na znanje Ministarstva zaštite okoliša, odnosno Povjerenstva. Bilo bi dobro da se referira na to, a ne na druge kandidate'.
Aluzije ministra su posve nejasne, neuhvatljive i posve je neprimjereno da se ministar odlučuje na razinu komunikacije na način osobnog obračuna. Smatra li ministar Ćorić da ima nešto kazati na tu temu kada spominje jednog od kandidata, dovodeći ga u kontekst svog izlaganja!?; na što to točno Ministar cilja, čim se rukovodi i o čemu on to zapravo govori!? Ovo prije rečeno treba imati osobito u vidu kraj činjenice da se obraćanje Ministra tiče one osobe koja je uspjela u postupku u Upravnom sporu; ili se pak radi o pogodovanju određenom kandidatu. Ako ministar u javnom nastupu istupi na ovaj način, direktno u obraćanju jednom od kandidata, može li se to shvatiti kao vrlo suspektan utjecaj političke moći!
Smije li ministar sebi dozvoliti takvu razinu komunikacije obzirom na to da je državni dužnosnik najvišeg ranga, svjestan (ili ne) elementarnih principa trodiobe vlasti i demokracije. Ako ministar misli da je iznad zakona, neka promisli još jednom.
U javnom prostoru pokušava se kreirati dojam da je Upravni sud iz nekog banalnog razloga ukinuo odluku ministra Ćorića. Posve je neprimjereno da bilo tko reinterpretira presudu, ona je javno dostupna, nisu zaštićeni podaci, nije isključena javnost iz glavne rasprave i svatko se može uvjeriti u sadržaj i razloge presude zbog kojih je odluka Ministra poništena.
Ne bi li on prvi trebao biti taj koji se temeljito mora propitkivati zbog čega je tomu tako. Neka javnost sama zaključi o tome, bez obzira na ishode, nije li krajnje bizarno da Ministar tvrdeći da je uskladio postupanje sa sudskom odlukom (prethodna odluka je bila nezakonita i zato je poništena) donosi identičnu odluku!
Prema tome, kada se već Ministar upušta u diskusiju o sudskoj presudi bilo bi pristojnije da se i drži zaključaka te presude, a ne da se bavi difamiranjem, bez osnove, kandidata dr.sc. Ljiljane Zmijanović; jedine od kandidata koja je legalno i legitimno, institucionalno ustala tužbom i propitkivala zakonitost, sad već pobijenog nezakonitog rješenja. No, Ministar s javne TV '…koristi priliku…'!?, kako kaže, i '…poziva doktoricu Zmijanović…'!? Imam li pravo propitkivati da Ministar poziva na osobnu javnu i to neargumentiranu 'birtijašku' komunikaciju i obračun? Poštovani uvaženi kolega, doktore društvenih znanosti, ministre Tomislave Ćoriću, očekujem ispriku.
U konačnici, završni citat Ministra na koji se referiram je '…Bilo bi dobro da se referira na to, a ne na druge kandidate…'.
Odgovaram da se referiram na natječajnu kondiciju, Koncepciju rada i razvoja JU NP Krka, rada autorice Nelle Slavice, prepisanu i plagiranu. Zar ne bi valjalo da Ministar baš to obrazloži hrvatskoj javnosti, i to kao osoba s autoritetom najvišeg znanstvenog nivoa, ili pak plagiranje ne ulazi u domenu njegovog znanstvenog interesa. Znamo što su svitci s Mrtvog mora, Apokrifni spisi, egipatski hijeroglifi, dostupni su nam znanstveni radovi Alberta Einsteina, i mnoge druge tajne…, ali ostao je misterij autentičnosti rada 'Koncepcije rada i razvoja JU NP Krka', autorice Nelle Slavice, ocijenjen najvišom ocjenom 10!
To nije sve, niti jedan stanovnik planeta Zemlje ne smije vidjeti diplomski rad autorice Nelle Slavice bez njenog odobrenja, jer ga je ona, kako je izjavila 'zaštitila kao autorsko djelo' (Slobodna Dalmacija, 25. srpnja)?!

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović

 

Iz kategorije: Vijesti