Datum objave: 29. Srpanj 2019

Piromanka iz Dubrave završila u pritvoru osumnjičena za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Ženu staru 53 godine, osumnjičenu za podmetanje velikog požara koji je u subotu, 27. srpnja poharao 900 hektara u Dubravi i Bilicama, policija je, nakon opsežne kriminalističke obrade, danas predala u pritvor uz kaznenu prijavu za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, u vezi s kaznenim djelom dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kako je na konferenciji za novinare priopćio Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko - kninske. na snimkama nekih fotoreportera vidi se da na ruci ima veliku opekotinu. za to kazneno djelo može dobiti do 10 godina.

 

Foto:RTL

 

Kostanić to nije izravno potvrdio, ali je očito da je riječ o istoj piromanki koja je 2017. godina bila osumnjičena za podmetanje sedam manjih požara u Dubravi. Tada je protiv nje ODO pokrenulo kazneni postupak, ali je navodno, nakon liječenja na odjelu psihijatrije, puštena. Kostanić nije danas želio komentirati te činjenice kazavši da policija ne može komentirati rad drugih institucija. Istaknuo je kako je ta osoba od prije poznata policiji u vezi s istim kaznenim djelima. Sustav je očito, i u ovom slučaju, zakazao. 


" Utvrđeno je da je osumnjičena 27. srpnja oko 13.20 sati u mjestu Dubrava kod Šibenika, na cesti koja vodi od zaseoka Relje-Junakovići i Južni Škugori u pravcu Grada Šibenika, s unaprijed stvorenom namjerom da požarom izazove opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru. Osumnjičena je toga dana prilikom odlaska na posao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre, tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki, pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio kut kartonskog pakiranja tih kocki. Nakon čega je osumnjičena zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo, pri čemu su od nastale vatre zahvaćena trava, makija i stabla borova, nakon čega se je nastao požar. Tako izazvan požar se uslijed jakog južnog vjetra proširio i zahvatio ogromnu površinu u pravcu sjevera, na koji način je ugrožena imovina većih razmjera, što je imalo za posljedicu i evakuiranje stanovništva s tog područja"; kazao je Kostanić.
Osumnjičena je očito, dok je plamtjeo požar i dok se širila fronta i prema autocesti i dok je bio zaustavljen i promet između čvorišta Skradin i Vrpolje mirno sjedila na svom radnom mjestu, u naplatnoj kućici u Skradinu i možda i pomagala vozačima savjetima o alternativnim pravcima.


Policija je bila vrlo efikasna u pronalaženju osumnjičene jer je odmah po izbijanju požara pronašla kocke za potpaljivanje kao dokaz, a potom su ispitali sve osumnjičene za podmetanje požara koje su imali i svojoj evidenciji Pomogao im je i videonadzor. U uži izbor su uzeli nekoliko od prije poznatih piromana, a potom su se koncentrirali samo na nju.
Detalje je otkrio Zdravko Sedlar, načelnik krim policije:

"Na mjestu izbijanja požara pronašli smo jedan paket kocki za potpalu, a drugi je bio izgorio. To su bile kocke koje se mogu nabaviti samo u jednom dućanu u Šibeniku pa smo, pregledavši njihove kamere na njima prepoznali osumnjičenu. Pratili smo njezino kretanje i na ostalim videonadzorima i tako smo učvrstili svoje sumnje", ispričao je Sedlar.

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik zahvalio je svima koji su sudjelovalo u gašenju požara, kako vatrogascima tako i policiji, civilnoj zaštiti, vojsci i civilima koji su surađivali u borbi protiv vatrene stihije. Na požarištu je još oko 30 vatrogasaca. Materijalna šteta je velika, ali još nije do kraja utvrđena.
Na konferenciji za novinare je PU šibensko - kninska vrlo uspješna u otkrivanju onih koji izazivaju požare. Utvrđeno je ove godine 6 kaznenih dijela izazivanja požara u Šibensko - kninskoj županiji od toga je dva podmetnuo piroman iz Knina.

Kostanić je potvrdio da je požar na području Dubrave bio najveći ove godine u Hrvatskoj i s najtežim posljedicama te da su vatrogasci, policija i ostali sudionici uložili nadljudske napore u borbi s vatrom koju je dodatno podupirao jak južno vjetar.  

Iz kategorije: Vijesti