Datum objave: 25. Srpanj 2019

Gradska uprava u Šibeniku se ne smatra odgovornom za monopolske cijene za čišćenje septičkih jama

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve tvrtke i obrti koji se na području Šibenika bave crpljenjem i zbrinjavanjem fekalija iz septičkih jama,Daska d.o.o., Krtolin, Jole, Garma-promet i Kula koje je Agencija za zaštitu tržišno natjecanja kaznila zbog udruživanja i monopolske cijene dobili su koncesiju od Grada Šibenika. U obrazloženju AZTN navodi se da su "navedeni poduzetnici, iako međusobni konkurenti, na natječaju za dodjelu koncesije za područje Grada Šibenika na isti dan podnijeli sadržajno identične ponude što je predstavljalo indiciju o postojanju zabranjenog sporazuma. Cjenik koji je nastao u razdoblju između 18. kolovoza 2016. i 3. listopada 2016. predstavlja izravan dokaz postojanja zabranjenog sporazuma. Stoga je 3. listopada 2016. utvrđen kao datum nastanka predmetnog zabranjenog sporazuma". U gradskoj upravi kažu da to nisu niti su bili dužni primijetiti.

"Postupak odabira koncesionara za crpljenje fekalija proveden je sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu. 2014. g. Grad Šibenik je raspisao javni natječaj za 5 koncesija te se javilo 5 ponuditelja. U cjenovnom smislu ponude su bile istovjetne, no ponuditelji su ispunjavali uvjete natječaja te je Povjerenstvo prihvatilo ponude i nije sumnjalo u zlouporabu", odgovaraju na naš upit kako je moguće da im to nije bilo sumnjivo.


Inače, na to da su svi koncesionari koji se bave tim poslom povećali cijenu svojih usluga za više od 100 posto upozorio je prije nekoliko mjeseci vijećnik ŠGF -a Rikard Marenzi. Gradonačelnik Željko Burić tada je odgovorio da onaj koji želi zarađivati u turizmu mora platiti i troškove. Marenzi se i danas, u objavi na Facebook profilu upitao "kako to da nije vidio da su svi ponuđači na natječaju za koncesiju, dali istovjetnu ponudu i to nije bilo nimalo sumnjivo".


Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da su četiri obrtnika i jedno trgovačko društvo sa šireg šibenskog područja dogovorom o cijenama usluga crpljenja, odvoza i zbrinjavanja fekalija iz septičkih, sabirnih i crnih jama sklopili zabranjeni sporazum u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Izrekli su im upravno-kaznenu mjeru u ukupnom iznosu od 141.000 kuna. No cijene očito ostaju i dalje na snazi, barem tako ispada iz odgovora koji smo dobili iz gradske uprave tako da su korisnici tih usluga i dalje oštećeni.  

Iz kategorije: Vijesti