Datum objave: 24. Srpanj 2019

Srušen motel u Biogradu, djelo Ivana Vitića, koji je morao biti zaštićen

Diana Ferić
Diana Ferić

Srušen je motel Biograd uz Jadransku magistralu na ulazu u Biogradu na Moru star više od pola stoljeća, djelo proslavljenog hrvatskog arhitekte, Šibenčanina Ivana Vitića, a kako doznaje neslužbeno Zadarski list, na njegovom mjestu gradit će se zajedničko parkiralište obližnjeg Lidla i novog trgovinskog objekta, budućeg hipermarketa s trgovinama.


"Odričemo se svoje kvalitete i izvrsnosti, rušimo ono u čemu su hrvatski arhitekti stajali uz bok svjetskima, radi nečijeg profita.
Sramite se, zadarski konzervatori. Odričemo se svoje kvalitete i izvrsnosti, rušimo ono u čemu su hrvatski arhitekti stajali uz bok svjetskima, radi nečijeg profita.

Ne možeš nekome tko smrdi po znoju objašnjavati da bi se trebao istuširati i voditi računa o osobnoj higijeni. On te ne razumije, jer ne osjeća svoj smrad i nema potrebu da se istušira. Svijest o tome postiže se učenjem od rođenja; kako u kući, tako i tijekom školovanja, ali i u društvenim kontaktima i promidžbom kroz medije. Da bi se stvorila takva klima na svim poljima, bitna je vizija kulturnog i uređenog društva i politička odluka. Ja je još uvijek ne vidim.  Ovakvi članci i naše reakcije samo su pojedinačni vapaji. Jako smo se srozali", napisala je jedna hrvatska arhitektica tim povodom.

 

Bivši motel Gavrilović koji čini čak 48 nekretnina zbog naplate vjerovnika u travnju je prodan na elektroničkoj javnoj dražbi. Stečaj za Hotel Biograd, tvrtku registriranu kao putnička agencija, pokrenut je prije tri godine. Riječ je o kompleksu vrijednom 19,5 milijuna kuna te skladišnim prostorijama procijenjene vrijednosti od 5,1 milijuna kuna.

Posljednji vlasnik motela bio je biogradski poduzetnik Milenko Mikulić iz Trgovačkog društva Trgo - Mikulić d.o.o.

Bivši motel Gavrilović djelo je proslavljenog hrvatskog i šibenskog arhitekta Ivana Vitića, nezaobilaznog imena hrvatske moderne arhitekture, čiji moteli uz Jadransku magistralu su bila tema jedne od epizoda HRT-ovog serijala Betonski spavači.

Sve do prije nekoliko godina, ovaj motel služio je za odmor vozača i suputnika, dočeke novih godina, proslave vjenčanja, rođendana, krštenja itd. a jedno vrijeme u podrumu je bio i noćni klub.

 

Nismo ni mi u Šibeniku puno bolji. Sjetimo se rušenja kina Te sla ili pak urbane vile Matulja na Brodarici koju je projektirao isto tako poznati arhitekt Ante Vulin, gradnje zgrade "Peškarija".  
 

Iz kategorije: Vijesti