Datum objave: 17. Srpanj 2019

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović se ne predaje, uputila otvoreno pismo Plenkoviću

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović koja se i dalje smatra zakinutom, s obzirom na svoje kompetencije, u vezi s izborom ravnatelja JU NP Krka danas je uputila otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andreju Plenkoviću, članovima Vlade Republike Hrvatske, predsjednici Republike Hrvatske, mr.sc. Kolindo Grabar Kitarović i predsjednik u 9. saziva Hrvatskog Sabora, Gordanu Jandrokoviću koje se doima kao glas razuma u situaciji kada svakodnevno čitamo i pišemo o nepotizmu i uhljebljivanju u Šibeniku i cijeloj Hrvatskoj. Prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani,
Obraćam vam se kao znanstvenica akademskog stupnja doktora društvenih znanosti – polje ekonomija, s 17 objavljenih znanstvenih i stručnih radova, kao stručnjak u području upravljanja zaštićenim područjima s 12 godina rukovodećeg iskustva u NP Krka i dobivene 4 međunarodne nagrade i priznanja za rad u struci, sudionica brojnih projekata, studija, znanstvenih ekspedicija, ekoloških programa… Uz to, dragovoljac sam Domovinskog rata iz borbenog sektora s 482 dana rata, i to, nezaposlena. Ispunjavajući sve zakonom propisane uvjete, s takvim referencama prijavila sam se na natječaj za posao ravnatelja u NP Krka. Javnosti je poznat ovaj suspektan natječaj kojim je izabrana Ravnateljica NP Krka Nella Slavica, kandidat mjerljivo lošijih referenci, i ne samo to, kandidat koji valjda ne razumije da je plagiranje i prepisivanje nedopušteno.
Partitokracija klijentelističkog sustava provela je režim zapošljavanja koji je stručnjacima nejasan, a znanstvenoj javnosti stran. Referencama koje su mjerljive, najlošiji kandidat nudi se kao najpogodniji; zastrašujuće čak i onda kada se javno difamira i dokaže prepisana i plagirana 'Koncepcija' odabrane osobe ocijenjena najvišom ocjenom '10' od strane Povjerenstva. Prepisivanje i plagiranje je etički i moralno pogrešno i neprihvatljivo, a potpuno bizarno iz perspektive znanstvenog poimanja kvalitete, i konačno neizbrisiv dokaz i podsjetnik.
Takav eklatantan primjer nepotizma upravo se sublimirao u tome da se zaposli osoba koja je jasno i dokazano prepisala i plagirala temeljni dokument kojim predstavlja sebe,a danas predstavlja Park. Ako se Ministarstvo bavi time da boduje i tako fingira kao bodovnu listu na osnovu onoga što je odabrana kandidatkinja iznijela kao svoju osnovnu viziju upravljanja parkom, onda u ovoj državi uistinu nema smisla, baš ništa. Zašto studirati, zašto magistrirati, zašto doktorirati…
Član Povjerenstva, sada u ulozi predstavnika Ministarstva, Igor Vuković kazuje kako je odabir ravnatelja od posebnog interesa RH!? Nije li njihova obveza bila prepoznati osobu koja je u svom radu nagrađivana međunarodnim nagradama, osobu koja je u polju ekonomije i upravljanja zaštićenim područjima magistrirala i doktorirala, osobi koja je svoju ljubav prema Domovini dokazala u Domovinskom ratu i osobi koja je svojim referencama kvalificiraniji kandidat, odnosno prepoznati prepisivanje i plagiranje.

 

 

Kada se društvu oduzme mogućnost raspravljanja i preispitivanja bilo koje teme, pa tako i kriterija odabira, stručnosti i kvalifikacija Povjerenstva, suštinski se oduzima demokracija. Demokracija ne kao suhoparni pojam, već istinsko pravo svakog građana na izbor i njegovo pravo da uživa slobode koje mu jamči njegova država. Kada govorimo o pravima koja proizlaze za sve nas kao njezine državljane, onda ću spomenuti pravo na rad i slobodu govora i izražavanja misli. Kada govorimo o pravu na rad, ustavnoj kategoriji, tada je Ministarstvo uskratilo na grub način pravo na rad meni kao nezaposlenom hrvatskom branitelju, doktoru znanosti; jer mi nije dalo niti jednog suvislog slova obrazloženja zašto nisam primljena na taj posao.

Znači li to da kada politiku vodi šef Županijskog HDZ-a Nediljko Dujić ili zdušno brani izbor ravnateljice sada već bivši ministar Kuščević…posve nebitno, da smo lišeni elementarnih prava! Neka me demantira gospodin Dujić, kojemu je Zakon o hrvatskim braniteljima 'malo nelogičan', da nema nikakve veze s izborom ravnatelja NP Krka! Nije gospodin Dujić pak jedini koji se okušao u 'ekspertizi' Zakona o hrvatskim braniteljima, svoj osvrt je dala i ravnateljica NP Krka Nella Slavica, kada kaže: „Očigledna omaška u pisanju teksta natječaja glede pozivanja na Zakon o hrvatskim braniteljima…“ Čemu zapravo služi Zakon o hrvatskim braniteljima!? Još pogubnije, stvara se percepcija u društvu o 'povlaštenima', a istina je dijametralno suprotna.

Trebao bi netko hrvatskoj javnosti suvislo obrazložiti svaki natječaj koji nije pošten, a pri čemu su oštećeni hrvatski branitelji i drugi koji su trebali biti odabrani po sili zakona. Čemu se čudimo strašnim podjelama u društvu, političkim, ekonomskim…koje su generirane samo i isključivo činjenicom nedostatka etičnosti i morala u društvu.
Parafrazirajući latinsku sentencu 'ex nihilo nihil fit', od ničega ništa, završavam misao poručujući svima, ali baš svima; nepravda je nemoral, ako je jednom onda je slučaj, ako je dvaput onda je opasan presedan, ako je triput postaje zakonitost. Priča o zakonitosti, pravednosti…nije priča samo za sebe, ona ima svoj smisao, svoje protagoniste. Onaj tko govori, govori za sebe, a svatko bi trebao procijeniti govori li i za njega.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3