Datum objave: 15. Srpanj 2019

Legalne su samo dizalice u Zablaću i na Kapriju,a zabranjena samo ona u Docu

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo su dvije dizalice za brodove na pomorskom dobru šibenskom području, izvan marina, legalne i to one u sportskim lučicama u Zablaću i na Kapriju. Jedino je za njih Ured za pomorstvo Šibensko - kninske županije, nakon provedenog postupka, odobrio koncesiju, a do sada je zabranjen rad jedino dizalice u Docu oko čega se digla velika prašina jer se opravdano smatra da je i to vid zatiranja baštine i tradicijskih djelatnosti tog najstarijeg dijela Šibenika. U Lučkoj kapetaniji kažu da je jedino za tu dizalicu inspekcijskim nadzorom utvrđeno "da je subjekt nadzora zatečen u gospodarskom obavljanju djelatnosti dizanja/spuštanja plovila te izdavanja računa za izvršenu uslugu i u tom smislu ispunili su se svi uvjeti za izdavanje upravne mjere zabrane i prekršajnog progona počinitelja prekršaja".

 

Inspekcija lučke kapetanije za sada nije zabranila rad dizalice u Zatonu, kako je to bilo objavljeno, ali je nadzor u tijeku. Ispituju i zakonitost rada dizalica na pomorskom dobru na Brodarici, ali u oba slučaja se dogodilo to da te dizalice nisu bile u funkciji kada su inspektori obavljali nadzor, kako nam je priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

 

"Što se tiče dizalica u Zatonu i na Brodarici, one prilikom inspekcijskog nadzora nisu bile u funkciji te inspektorima pomorskog dobra nije bilo moguće utvrditi identitet osobe prekršitelja, koja gospodarski koristi pomorsko dobro za pružanje usluge dizanja/spuštanja plovila u more. Međutim, inspekcijski izvidi u tim predmetima nastavljaju se, radi utvrđenja identiteta svih prekršitelja koji predmetne dizalice gospodarski koriste protivno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama", stoji u njihovom odgovoru na naš novinarski upit.

 

Naime, pojavile su se spekulacije kako je zatražena zabrana rada dizalice u Zatonu zbog toga što je jedna poznata poslovna žena iz Hrvatske kupila objekt ispred kojeg se ona nalazi, pa joj dizalica kao smeta no za to nismo dobili potvrdu.

 

Inicijativa za zaštitu života u Docu i dalje se ne miri zabranom rada dizalice koja je tu postavljena od Mediteranskih igara, ali postoji višestoljetna tradicije izvlačenja i obnove brodova u Docu i traže da se taj "škver" zaštiti i sačuva kao što je to slučaj u Splitu i Zadru. Mjerodavne službe tvrde da je to bez da je dizalica predviđena u prostornoj dokumentaciji i bez proglašenja sportske lučice u čijem bi sastavu bila nije moguće.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3