Datum objave: 11. Srpanj 2019

Poznati fotograf Pervan ocijenio da su njegovi projektu u Šibeniku završili kao "biserje pred svinje"

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati i nagrađivani hrvatski fotograf, rodom iz Splita koji je prije desetak godina bio u Šibeniku kao autor itekako protežiran i radio je na nekoliko projekata u razgovoru za novi broj Šibenskog lista obrušio se na svoje bivše partnere u Šibeniku - Grad Šibenik, TZ Grada Šibenika i Gorana Prgina, vlasnika sada bivšeg Remontnog brodogradilišta Šibenik zbog sudbine tih projekata slikovito kazavši da je zapravo "bacio biserje pred svinje", a da zna se što to znači "Da svinja samo ponjuši bisere,a ne zna njihovu pravu vrijednost". Pervan inače hvali Šibenik kao jedna od najljepših gradova na Mediteranu koji je jako fotogeničan i planirao je u Šibeniku nekoliko projekata, ali za njih nije, kaže bilo sluha.

Ljuti se najprije zbog toga što nikada nije izdana fotomonografija za koju je bio angažiran i snimio nekoliko desetaka tisuća fotografija, ali i to što se ni one koje su bile izabrane fotografije uopće ne koriste.

 

"Šibenik sam snimio prije nekoliko godina u suradnji s Goranom Prginom, vlasnikom NCP -a koji je u međuvremenu otišao u stečaj. Bili su uključeno Grad i TZ Grada Županija. Namjera je bila napraviti fotomonografiju, ali do dana današnjeg to s e nije dogodilo. Snimio sam nekoliko desetaka tisuća fotografija koje nitko ne koristi. Na moj nagovor uspjeli smo izvući 120 fotografija i izložba je postavljena ispred katedrale i mislim još u Zagrebu. Vjerovali ili ne, već sljedeće godine u Šibenik je došlo 50 posto više turista jer slika je najmoćnije sredstvo komunikacije. Od tada te fotografije nitko ne koristi. Znate onu latinsku "Ne bacajte biserje pred svinje". Jer ako prascima date bisere onih samo ponjuše jer ne znaju njihovu vrijednost. I u šibenskom slučaju je isto: imaju blago pred sobom i ne znaju ga koristiti. Di su ljudi iz turizma... zašto se nitko ne bini? Pogledajte, prazan vam je grad... Ove godine se samo laže da je sve puno. Ali to naprosto nije istina", kazao je za "Slobodnu Dalmaciju".

Poznato je da je Ivo Pervan 2010. godine doveden u Šibenik kako bi izradio tu fotomonografiju na za koju su bila angažirana tada najjača imena moderne hrvatske vizualne umjetnosti. Dizajn fotomonografije potpisao je Boris Ljubičić koji je u tandemu s Ivom Pervanom osvojio mnogobrojne nagrade struke u zemlji i inozemstvu u posljednjih 16 godina dok je tekst pisao povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, a izdavanje se u hrvatsko-engleskoj verziji planiralo ju se izdati u ožujku 2012. Izdavač je trebala biti Madia IN, tadašnja tvrtka iz NCP Grupe, a njezin vlasnik tada se pohvalio kako će on financirati tu monografiju kada ne mogu Grad i TZ. Istina, ta monografija nikada nije ugledala svjetlo dana, a zapelo je, čini se upravo u odnosima između Pervana i Gorana Prgina.
Od dijela fotografija bila je postavljena vrlo zapažena Pervanova izložba na otvorenom, na trgu između katedrale i Gradske vijećnice.

 

Istina je da se tadašnja gradska vlast na čelu s Antom Županovićem isprva jako trudila oko tog projekta pa je na niz adresa, tvrtkama i pojedincima poslana ponuda da se "na neviđeno" pretplate za kupovinu te buduće monografije po cijeni od čak 500 kuna, ali odaziv je bio loš.

Dino Karađole, s kojim smo razgovarali u povodu Pervanovih optužbi, kaže da je zatečen takvom reakcijom jer ga iznimno cijeni kao fotografa i šibenska turistička zajednica kad god može koristi njegove fotografije.
"Ja ne znam što se dogodilo s tom fotomonografijom i gdje je zapelo. Znam samo da smo mi, TZ Grada Šibenika, Grad Šibenik i Solaris uzeli 60 fotografija i platili njihovo kaširanje. Od njih je postavljena izložba u Zagrebu i Vukovaru, a i sada smo desetak tih fotografija izložili u Milanu, na predstavljanju Grada Šibenika, Baš sam namjeravao nazvati gospodina Pervana i to mu kazati. Tih 60 fotografija jedva smo izvukli iz NCP -a jer je u stečajnom postupku jedna njihov kooperant, na ime svojih potraživanja dobio fundus Pervanovih fotografija pa je mislio da u to spada i tih 60", objasnio nam je Dino Karađole.


Sličnu sudbinu doživio je i projekt suradnje s MDF-om za koji je snimio brojne fotografije djece koje se ne koriste.
"Snimio sam djecu na MDF_u. Predložio sam da u gradu postavimo platna i projiciramo te fotografije. zamislite kakav bi šušur nastao u gradu kada bi djeca i roditelji krenuli po gradu i tražila sebe. Polovica te djece su danas valjda i samo već roditelji, ali nitko ništa nije napravio. To je žalosno"; kazao je za Šibenski list Ivo Pervan.
Ustvrdio je i da je godinu nakon što je u Šibeniku na otvorenom bila izložba njegovih fotografija, sljedeće godine u Šibenik došlo 50 posto više turista.

Njegov je istup, što primjećuje i autorica intervjua Marija Lončar, samouvjeren, a on i na to ima odgovor.

"Samouvjeren sam jer ova država 20 godina dobiva nagrade s mojim radovima", tvrdi on.

 

FOTO:Studio Pervan
 

Iz kategorije: Vijesti