Datum objave: 10. Srpanj 2019

Tko je tu lud? Ono što u izboru ravnatelja JU NP Krka nije bila prednost, u Gimnaziji jest

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedna od najgorih stvari u hrvatskoj državi je ta što se utvrđeni kriteriji i pravila ne primjenjuju jednako na sve nego od slučaja do slučaja što potvrđuje i najnoviji primjer u postupku izbora novog ravnatelja Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku. Ono što je sada uzeto u obzir kao prednost, a to je pravo nezaposlenih braniteljau nedavnom slučaju izbora ravnatelja JU NP Krka je zanemareno. 

 

Kako piše Šibenik IN, a potvrdili su nam i naši izvori, na natječaj za to mjesto javili su se Emil Božikov, donedavni ravnatelj OŠ Brodarica i Zoran Smolić, bivši podžupan Šibensko - kninske županije i nekadašnji ravnatelj Industrijske škole u Šibeniku. Međutim, samo je Emil Božikov pozvan da danas predstavi svoj program Školskom odborom.

 

Zoran Smolić, iako je u prethodnom postupku u vrednovanju kompetencija dobio jednak broj bodova kao i Božikov, 87, je eliminiran jer se, kako objašnjava za Šibenik In Anita Škugor Kodžoman, predsjednica tog školskog odbora pozvao na pravo nezaposlenog hrvatskog branitelja.

 

"Emil Božikov pozvao se na prava nezaposlenih hrvatskih branitelja, na što ima pravo po zakonu i po čemu je bio u prednosti pred svojim protukandidatom", objašnjava ona.

Zoran Smolić kaže da ne zna zbog čega ni on nije pozvan, ali da mu se čini da mu kao kandidatu nije osiguran ravnopravni tretman.

 

Sjetimo se nedavnog slučaja izbora ravnatelja JU NP Krka u kojem taj kriterij, prednost koji ima nezaposleni branitelj po Zakonu o hrvatskim braniteljima, nije uvažen zbog čega je, jednim dijelom i kandidatkinja dr.sc. Ljiljana Zmijanović podnijela tužbu Upravnom sudu.

Državni inspektorat je 23. svibnja usvojio je zahtjev Ljiljane Zmijanović za pokretanje postupka provedbe nadzora radi ostvarivanja prava prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i u izdanom rješenju utvrdilo povredu Zakona o hrvatskim braniteljima pa sada ostaje vidjeti hoće li to uvažiti Upravi sud. Ministarstvo zaštite okoliša i Komisija za izbor to je zanemarila kao prednost dok je u slučaju izbora ravnatelja šibenske gimnazije to uvaženo i čini se s pravom, ako oba kandidata zadovoljavaju na jednka način sve tražene uvjete. Tako propisuje Zakon. 

 

I sada se jedino možemo pitati - koja je ovo država!?  

Iz kategorije: Vijesti