Datum objave: 17. Lipanj 2019

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović ne odsutaje od toga da dokaže da je izbor ravnatelja JU NP Krka neregularan

Diana Ferić
Diana Ferić

Održano je prvo ročište po tužbi dr.sc. Ljiljane Zmijanović za poništenje odluke o izboru ravnateljice NP Krka,a novost u vezi s tim slučajem je da je Rješenjem državnog inspektorata RH utvrđena povreda prava prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata – dragovoljca Ljiljane Zmijanović.
Naime, dr.sc. Ljiljana Zmijanović sve vrijeme tvrdi da je zbog tog svog statusa, budući da ispunjava sve uvjete tražene natječajem morala imati prednost pri izboru za to radno mjesto.

 

Sada je Državnog inspektorat po potvrdio jer je utvrdio povredu Zakona o hrvatskim braniteljima. U Rješenju Državnog inspektorat od 23. svibnja 2019. godine se navodi:
„Utvrđuje se da je „Nacionalni park Krka“, javna ustanova, sa sjedištem u Šibeniku, Trg Ivana Pavla II br. 5., povrijedila pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata – dragovoljca Ljiljane Zmijanović sklopivši ugovor o radu dana 22. veljače 2019. godine s Nellom Slavicom po natječaju objavljenom 27. Prosinca 2018. godine za radno mjesto ravnatelja“.

 

„Održano je prvo ročište povodom moje tužbe protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je zastupao Igor Vukić, ujedno i član Povjerenstva koje je provodilo postupak izbora. Nada Mikulandra, odvjetnica iz Šibenika zastupala je Nellu Slavicu kao zainteresiranu stranu.
Predložila sam niz dokaza u smislu potvrde navoda na okolnosti da je Koncepcija rada i razvoja Nelle Slavice u cijelosti prepisana i zatražila vještačenje nadležne institucije za to. Bodovanje nečega što je u cijelosti prepisano s maksimalnim brojem bodova u krajnjoj liniji je uvredljivo, a potpuno bizarno iz perspektive znanstvenog poimanja kvalitete.

Nadalje, zatraženo je da se pribavi spis državnog inspektorata, a u kojem postupku je utvrđena povreda prava prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata", ističe dr.sc. Ljiljana Zmijanović koja je zbog svoje ustrajanosti da dokaže nepravilnosti i nelogičnosti prilikom izbora ravnatelja JU NP Krka dobila i potporu javnosti.

 

Na ročištu joj je uručen odgovor na tužnu zainteresirane strane, a novo ročište zakazano je za 10. srpnja 2019. Uredujući sud odredio je o dokazima i prijedlozima odlučiti izvanraspravno.

 

U odgovoru na tužbu i izlaganjima na ročištu iznesen je očekivani stav Ministarstva zaštite okoliša i Nelle Slavice da je tužba neosnovana, da postupak odabira, odnosno utvrđivanja bodovne liste nije i ne može biti predmet rasprave te da niti sud niti tužiteljica nisu ovlašteni ulaziti u predloženu koncepciju Nelle Slavice koja je izabrana za ravnateljicu JU NP Krka.

 

O primjeni Zakona o hrvatskim braniteljima u žalbi Nelle Slavice stoji:
„Očigledna omaška u pisanju teksta natječaja glede pozivanja na Zakon o hrvatskim braniteljima…, ne može imati za posljedicu nevaljanost ugovora o radu koji je sklopljen, ne na temelju natječaja, već Rješenja kao upravnog akta.“

Dr. sc. Zmijanović je u razgovoru za nekoliko medija pokazala da je njezina koncepcija najvećih djelom prepisana iz dokumenata JU NP Krka.

"Ako je nemoguće, po mišljenju Ministarstva i Ravnateljice NP Krka ulaziti u razloge, metodologiju i način ocjene kvalitete kandidata, kada se ne zna niti jedan podatak o sadržaju razgovora s kandidatima, čemu onda služi natječaj? Uz to, ne postoji niti slovo kojim bi se obrazložile razlike u kvaliteti kompetencija, u smislu znanstvenog stupnja, radnog iskustva, stvarne kvalitete predložene Koncepcije… pa u konačnici i statusa nezaposlenog dragovoljca Domovinskog rata", kaže dr. sc. Ljiljana Zmijanović. 

 

FOTO:narod.hr

Iz kategorije: Vijesti