Ponedjeljak, 03 Lipanj 2019 12:57

FOTO Tko to u gradskoj ustanovi Tvrđava kulture ne poznaje dobro pravopis?

Napisala: 
FOTO Tko to u gradskoj ustanovi Tvrđava kulture ne poznaje dobro pravopis?

Rugamo se bakicama na pijaci kada na svoju robu koju prodaju stave neki natpis koji nije gramatički ili pravopisno točan, primjerice umjesto GMO napišu G - mol i slično, ali što reći kada elementarno nepoznavanje pravopisa pokaže javna ustanova koja se k tomu još zove Tvrđava kulture! Naime, na tvrđavi svetog Mihovila postavljena je oglasna informacijska ploča na kojoj piše Dobrodošli umjesto Dobro došli. U osnovnoj školi za to biste dobili jedinicu. Od javnih ustanova i službi traži se da poštuju službeni hrvatski jezik i da sve što objave bude u skladu s gramatičkim i pravopisnim pravilima. Očekujemo da će Tvrđava kulture ovu grešku ispraviti.

Dakle, dobro došli se piše rastavljeno kao pozdrav pri dolasku, tj. uzvik dobrodošlice, jer je riječ o prilogu koji se dodaje glagolu, npr. Dobro došli u naš grad!
Dobrodošli se piše sastavljeno kad je riječ o pridjevu koji znači potreban, koristan, koji je došao u pravi čas, npr. Svaka pomoć je dobrodošla.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!