Datum objave: 28. Svibanj 2019

Ministar Capelli kaže da su rezultati turističke predsezone odlični, a da će sezona biti još bolja

Diana Ferić
Diana Ferić

Turistička predsezona u Hrvatskoj prolazi izvrsno, od početka godine do ovih dana imamo porast turističkih dolazaka od 4-5 posto u odnosu na lani, a očekuje se i da će lipanj s povoljnim rasporedom praznika donijeti dobre rezultate, kao i ljeto te jesen, ocjena je ministra turizma Garija Cappellija i direktora HTZ-a Kristjana Staničića, piše tportal.

Ministar Cappelli je ocjenu o dosadašnjem dijelu godine i očekivanjima iznio početkom tjedna na upite novinara nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davorom Šukerom i glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije-UNWTO Zurabom Pololikashvilijem, koji je u Zagreb stigao u povodu ovotjednog godišnjeg sastanak Komisije UNWTO-a za Europu.

"Privatni smještaj narastao je za dodatnih oko 20 tisuća kreveta i logično je da na 105 tisuća registriranih domaćinstava za takav smještaj bude i nezadovoljnih koji se žale na probleme poput nedovršenih radova na prometnicama i drugima u turističkim mjestima. No, to su ipak pojedinačni slučajevi nezadovoljstva radovima i ne mogu narušiti uspješnu turističku sliku Hrvatske, u koju dolazi oko 20 milijuna turista. U ovom trenutku hrvatski turizam dobro stoji, imamo dobar buking i za jesenske mjeseci i završit ćemo godinu kako smo rekli, odnosno očekujemo porast turističkog prometa od oko 3 posto u odnosu na 2018.", naglasio je ministar.

 

Iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Hina doznaje da je prema podacima iz sustava eVisitor u dosadašnjem dijelu turističke godine, od početka siječnja do 24. svibnja, u Hrvatsku došlo 3,2 milijuna turista ili 5 posto više nego u istom razdoblju 2018., dok je 9,5 milijuna ostvarenih noćenja na razini prošle godine.

 

"Nakon odličnog travnja u svibnju smo očekivali usporavanje potražnje, s obzirom na pomak vjerskih blagdana prema samom kraju svibnja, odnosno lipnju (Uzašašće, Duhovi, Tijelovo). To će, kako očekujemo, značiti i ponovno intenziviranje turističke potražnje u lipnju i ulazak u razdoblje vrhunca sezone s pozitivnim indeksima broja dolazaka i noćenja u odnosu na prvo polugodište 2018.", komentira za Hinu direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

 

Naglašava i da se tijekom glavnog ljetnog dijela turističke godine očekuje turistički promet na razini prošlogodišnjeg, pri čemu ima u vidu kako su mnoge destinacije, odnosno, smještani objekti već u prošloj godini dosegli gornje razine prihvatnih kapaciteta.

 

"U širem kontekstu, primjetno je da je ova turistička godina obilježena zaoštravanjem konkurentske utakmice te snažnim povratkom na tržište Turske, Egipta, Tunisa, dijelom i Grčke, dakle, zemalja koje su prethodnih sezona bile označene kao potencijalno nesigurne. S druge strane, neizbježna previranja vezana uz poslovanje pojedinih poslovnih sustava značajnih za turističko poslovanje (zrakoplovne kompanije i touroperatori), ili akvizicija koje dovode do promjena poslovnih politika, kupce navode na oprezno postupanje i/ili odgode kupovine odmora. To u dijelu odnosa ponude i potražnje rezultira većim fokusom na last minute programe, koji u pravilu pretpostavljaju i niže cijene", komentira Staničić.
 

Iz kategorije: Vijesti