Datum objave: 24. Svibanj 2019

Povučena odluka da i lokalni stanovnici koji u NP Krka imaju posjed moraju platiti ulaznicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliki nezadovoljstvo izazvala je odluka JU NP Krka da i stanovnici koji žive uz Krku i u NP Krka imaju posjede moraju plaćati ulaznicu pa se čak pripremamo prosvjed. Osnovana je Facebook grupa "Krka je moja rijeka". No ta je odluka povučena za sada povučena i oni će imati povlašten status. Jučer je uredu gradonačelnika Skradina održan radni sastanak predstavnika JU NP Krka i jedinica lokalne samouprave u cilju nastavka otvorene i kontinuirane komunikacije te dugoročne suradnje jedinica lokalne samouprave, lokalnog stanovništva i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, kako su danas priopćili iz te javne ustanove.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici Skradina mr. sc. Antonijo Brajković i Drniša mr. sc. Josip Begonja, načelnik općine Promina Tihomir Budanko, ravnateljica JU „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i predstavnici Parka.

Svi sudionici sastanka usuglasili su se da tisućljetni suživot čovjeka s Krkom ovo područje čini izuzetno važnim a očuvanje prirodnih ekosustava kojima se čovjek znao prilagoditi predstavlja zalog za buduće generacije. Lokalni stanovnici prvi su čuvari prirode i glasnogovornici Nacionalnog parka „Krka“. Pružajući pozitivan primjer, utječu na zaštitu ove jedinstvene prirodne i kulturno - povijesne vrijednosti.

Stoga, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ lokalnu zajednicu nastoji uključiti u donošenje upravljačkih odluka kako bi svi dionici zajednički doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti, gospodarskom razvoju i poboljšanju kvalitete života općenito.
Ravnateljica JU „NP Krka“ naglasila je važnost suradnje s lokalnom zajednicom te istaknula kako razmišlja o uvođenju novih pogodnosti za lokalno stanovništvo poput primjerice obiteljskih ulaznica.

U ovom trenutku lokalnim stanovnicima vlasnicima i ovlaštenicima prava na nekretninama u NP „Krka“, omogućen je neometan pristup njihovim nekretninama, s tim da na recepciji moraju pokazati dopuštenje za povlašteni ulaz. Da bi dobili dopuštenje, moraju podnijeti zahtjev Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“. Dopuštenja se, na temelju zahtjeva, izdaju i zaposlenicima pravnih osoba i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost dopuštenu u Nacionalnom parku „Krka“.

Nadalje, lokalnim stanovnicima koji nisu vlasnici nekretnina u Parku a imaju prebivalište u njegovoj blizini, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ omogućila je da se učlane u Klub prijatelja Krke. Članstvo vrijedi godinu dana od dana kupnje ulaznice. Prijatelji Krke tako mogu neograničeno ulaziti u NP „Krka“ u tom razdoblju, osim u srpnju i kolovozu na Skradinski buk, kada je ulaznicu moguće iskoristiti samo jedanput.

Žitelji Šibensko-kninske županije ostvaruju popust prilikom učlanjenja u Klub u visini od 50 % od iznosa članarine. Drugim riječima, odrasli ulaznicu plaćaju 99 kn, a djeca od sedam do osamnaest godina koja Park posjećuju u pratnji roditelja 40 kn. Djeca do navršene sedme godine ne plaćaju ulazak u Park. U Klub prijatelja Krke može se učlaniti na svim recepcijama i ispostavama NP „Krka“ uz predočenje osobne iskaznice.

Predstavnici lokalne samouprave istaknuli su važnost otvorene komunikacije prema lokalnoj zajednici, a između ostalog zainteresirali su se za mogućnosti kretanja stanovnika koji žive u granicama NP „Krka“ ili u njegovoj neposrednoj blizini te o mogućnostima posjete hodočasnika Visovcu. Razgovor je nastavljen u pravcu ostvarenja najpovoljnijih modela evidentiranja ulaza posjetitelja u NP te u tom kontekstu i ulaznica za lokalno stanovništvo na koju temu će predstavnici lokalne samouprave Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ uputiti svoje prijedloge.

JU „NP Krka“ inicirat će razgovore i s drugim zainteresiranim dionicima u nastojanju pronalaska najboljeg rješenja za sve, vodeći pritom posebnu pažnju o interesima svih dionika. Krajnji cilj je povećanje sigurnosti svih osoba koje borave unutar granica Parka.
 

Iz kategorije: Vijesti