Datum objave: 20. Svibanj 2019

Neprimjereno visok rast cijena nekretnina u Hrvatskoj, pogledajte tko prednjači

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Zagreb prednjači u Hrvatskoj po rastu cijena nekretnina koje su u prošloj godini porasle za više od deset posto. Slijedi ga Jadran s rastom cijena od 5,3 posto, dok je na ostalim područjima prošle godine zabilježen izrazito skroman rast od 0,5 posto.To je bila jedna od tema 31. Foruma poslovanja nekretninama koji je održan u Šibeniku.

 

.„Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, ponajprije prema lokaciji, a potom i prema vrstama i kvaliteti objekata. U ruralnim su područjima cijene izrazito niske i nekretnine je teško prodati. S druge strane, na obali i u većim gradovima potražnja znatno nadmašuje ponudu pa su cijene trenutno neprimjereno visoke“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher.


U 2018. je godini prosječna cijena jednog četvornog metra novog stana (bez POS-a) iznosila 11.819 kuna. To je rast od 6,7 posto u odnosu na 2017. Situaciju za kupce donekle popravlja mjera subvencioniranja kamata stambenih kredita te lakša dostupnost i niži troškovi bankovnih stambenih kredita. Trenutno stambeni krediti banaka bilježe rast od 3,5 posto.


Atraktivnost stambenih kvadrata na Jadranu potvrđuje i primjer Šibenika u kojem su također oni sve skuplji.

„Šibenik obiluje prirodnim bogatstvima i povijesnim nasljeđem te svoj koncept za budućnost gradi promičući upravo te vrijednosti u spoju sa suvremenošću. Šibenik je u posljednjim godinama promijenio svoju vizuru; europskim smo novcem realizirali brojne projekte, revitalizirali smo dvije šibenske tvrđave, a radovi na trećoj započinju ovih dana. Od nekada industrijskog grada, Šibenik se pretvorio u destinaciju atraktivnu poduzetnicima i turistima“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Forum poslovanja nekretninama koji se u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava dvaput godišnje, središnje je mjesto okupljanja posrednika u prometu nekretninama na kojemu oni imaju priliku razmijeniti iskustva, čuti novosti o uređenju djelatnosti i iskustva stručnjaka o procjeni vrijednosti nekretnina, prostornog planiranja i usklađenosti prostornih planova za turistička područja te urbanizma kao razvojnog menadžmenta.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3