Datum objave: 09. Svibanj 2019

Vakula objavio prognozu vremena sve do kraja 2019. i kaže:Imat ćemo ekstremno tople mjesece

Diana Ferić
Diana Ferić

Glavni prognostičar HTV - a Zoran Vakula objavio izvješće o vremenu u travnju i dugoročnu prognozu do kraja godine. Tekst prenosimo s portala Index.hr.


Kakav je bio travanj?

"Dok od kolega meteorologa iz svijeta stižu kojekakve vijesti - primjerice od Jespera Theilegarda o rekordnom broju travanjskih sunčanih sati u Danskoj, od Tamasa Totha o novim temperaturnim rekordima u Mađarskoj, a od Jaya Trobeca i Paula Grossa iz SAD-a o hladnom i kišovitom travnju u Sjevernoj i Južnoj Dakoti te 3. najkišovitijem travnju u povijesti mjerenja, još od 1874. godine u Detroitu - kod nas je travanj bio znatno manje ekstreman, skoro pa običan", piše Vakula za HRT.
Dodaje kako će nakon nekoliko zatopljenja i zahladnjenja srednja mjesečna temperatura zraka u većini Hrvatske vjerojatno zaslužiti službenu klimatološke ocjene od "normalno" do "vrlo toplo" u odnosu na klimatologiju iz razdoblja 1961. - 1990. godina, a podjednake ili malo blaže u odnosu na novije razdoblje, od 1981. do 2010. godine.
I s ukupnom mjesečnom količinom oborine je podjednako stanje - od "normalno" u Rijeci i Kninu, do "vrlo kišno" u Dubrovniku. Naravno, ne smiju se zaboraviti nove rekordne travanjske dnevne količine oborine u Poreču i na pulskoj zračnoj luci.

 

Prva trećina 2019. ponegdje čak toplija nego 2018.

Premda su prošlogodišnji i siječanj i travanj bili znatno topliji od ovogodišnjih - štoviše, ponegdje i rekordno topli, kao primjerice u Dubrovniku i za Zavižanu - srednja temperatura zraka prve trećine ove godine i na tim je meteorološkim postajama DHMZ-a - a i u većini Hrvatske - još viša nego u istom razdoblju 2018.
Štoviše, u Dubrovniku je ovogodišnji travanj bio treći uzastopni "topli" i drugi "vrlo topli" mjesec pa je posljednje tromjesečje "ekstremno toplo". U mnogim je mjestima razdoblje od siječnja do kraja travnja 2019. godine među 15 najtoplijih od kada postoje službena mjerenja, a ponegdje i iznimnije, primjerice u Dubrovniku čak 4. u nizu najtoplijih, a na Griču 3., piše Vakula.

 

Prognoze za ostatak svibnja

Srednja temperatura zraka prvog svibanjskog petodnevlja ne veseli ljubitelje topline, kao ni prognoze za ovaj tjedan, pa ni početak sljedećega. Ipak, ostatak mjeseca vjerojatno će pridonijeti da srednja mjesečna temperatura zraka na kraju u većini Hrvatske bude uglavnom oko prosječnih vrijednosti, po nekim prognozama čak i s manjim pozitivnim predznakom.

 

A od lipnja do studenoga...

 

No, trenutačno djeluju puno vjerojatnije prognoze za toplije sljedeće mjesece, od lipnja do studenoga, i to diljem Hrvatske osobito srpanj, kolovoz i rujan.

"Pritom ne mislim samo na uobičajeno mnogobrojne vrlo tople, pa i vruće dane u to doba godine, nego na pozitivno odstupanje, i to čak znatnije od prosjeka srednje temperature zraka - i mjesečne i sezonske. Vjerojatnost ostvarenja te prognoze za razdoblje od srpnja do rujna je za dugoročne prognoze relativno visoka - uglavnom veća od 70%, a zanimljivo je spomenuti kako su podjednako visoke - za peti i šesti mjesec unaprijed kao rijetko kada - i prognoze pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za listopad i studeni na Jadranu", piše Vakula.
I 2019. nastavlja niz...

 

Ukratko, za razliku od prošle godine, kada je ekstremne topline bilo u siječnju, pa nakon mnogima iznenađujuće hladnoće u veljači - opet od travnja, ove godine mjesečna odstupanja temperature u prvih 5 mjeseci djeluju "blaže".
No, ostvare li se prognoze za sljedeće mjesece, napose od srpnja do rujna, na Jadranu čak i do studenoga - i ove ćemo godine imati "ekstremno toplih" mjeseci. Pa čak i ako slučajno izostane ekstremnost - što bi za zdravlje mnogih bilo bolje - klimatološke ocjene "vrlo toplo" djeluju gotovo neprijeporne pa će i s njima srednja godišnja temperatura 2019. godine vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu visokih kao rijetko kada prije ovog tisućljeća, zaključuje Vakula.

 

Iz kategorije: Vijesti