Datum objave: 02. Svibanj 2019

Narast će vam zazaubice kad vidite koje delikatese će muzeji u Županiji pripremati kroz svibanj

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi put do sada sva četiri muzeja u Šibensko - kninskoj županiji - Muzej grada Šibenika. Muzej drvene brodogradnje u Betini te drniški i kninski muzej udružila su se u zajedničkoj akciji i to upravo u promociji povijesnih jela jer je tema edukativnih radionica ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja upravo prehrana.

 

Svaki od četiri muzeja pripremit će stara jela iz određenog dijela povijesti,a zapravo pripremit će recepte, a jela će kuhati profesorica Turističko - ugostiteljske škole u Šibeniku Biserka Šmit i njezinih šestero učenika. Manifestacija je plastic free pa će se jela posluživati u ekološkom posuđu.
Riječ je o ideji koju je inicirao Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika,a svesrdno podržali ravnatelji ostala tri muzeja i na današnjoj konferenciji za novinare su svi posebno naglasili da su iznimno zadovoljni time što prvi put zajedno nastupaju.

 

Na press konferenciji koja je održana u Muzeju grada Šibenika taj su projekt uz Krnčevića predstavili Davor Gaurina, ravnatelj drniškog muzeja, Zvonko Jelić ravnatelj kninskog muzeja, Kata Šikić Čubrić, ravnateljica betinskog muzeja, Ivana Vučinović koja je u šibenskom muzeju zadužena za edukativne radionice, Senka Dodig, ravnateljica i Biserka Šmit profesorica U Turističkoj školi, Nataša Zaninović, arheologinja iz JU NP Krka, a u projektu sudjeluju i Antonija Tomić iz drniškog muzeja i Vedrana Kuvač iz JU NP Krka.

"Svatko od nas ima svoj zadataka u ovom projektu, a veliki je teret na profesorica Šmit i njezinim učenicima koji će od recepata koje smo mi odabrali morati napraviti ukusna jela. Svaku muzej će tijekom svibnja kod sebe organizirati radionice za osnovce, a završna manifestacija na kojoj će biti prezentirana sva jela bit će održana 18. svibnja na Burnumu", kazao je Željko Krnčević.

JU NP se, budući da je Krka poveznica većine tih destinacija se također uključila u tu akciju, a, kako je kazala Nataša Zaninović, zanimljiva im je i zbog toga što je to još jedna dobra prilika za promidžbu arheološkog lokaliteta Burnum.
Manifestacija u Šibeniku bit će održana 8. svibnja na Danilu. Šibenski muzej zadužen je za prapovijest pa će kušat će se sir iz mišine, neolitska mišanca i svježi sir s voćem upravo onim koje se jelo u prapovijesti.
Drnišani će dočarati što se jelo u antici pa će pripremiti i ponuditi Puževu tajnu, teleće pečenje na rimski način, leću na drugi način. njoke ala romana i Globi okruglice.
Kninski muzej dobio je zadatak da pripremi srednjovjekovna jela pa su odabrali Grofovski gulaš, jetrene knedle, pastrve na žaru i Zvonimirove kuglice koje su, kako je najavio Zvonko Jelić, posebno ukusna slatka delicija.
Betinsku muzej zadužen je za jela iz 18. i 19 stoljeća,a odabrali su maništrun od sipe, sušenog pasa, mačku na brudet i picipaje.

 

Senka Dodig je nadahnuto i inspirativno govorila kako tu manifestaciju već vidi u funkciji turizma te turiste koji će obilaziti te lokalitete i uživati u svim tim starim jelima jer oni upravo traže autentičnost.
Za Šibenčane će biti organizirane besplatni autobusni prijevoz na Burnum i na Danilo.
Ivana Vučinović je najavila da će ta zajednička manifestacija biti kandidirana za nagradu Hrvatskog muzejskog društva u 2020. godini.  

Iz kategorije: Vijesti