Datum objave: 30. Travanj 2019

Šibenčani na proslavi 28. obljetnice 4. gardijske brigade u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Obilježavanje 28. Obljetnice osnutka 4. gardijske brigade pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović nije moglo proći bez Šibenčana. Dr.sc. Ljiljana Zmijanović sudjelovala je u organizaciji projekcije dokumentarnog filma 'A Plastic Ocean' (Plastični ocean) kao moderatorica. Projekciju je organizirao ronilački klub veterana 4. gardijske brigade u dvorani Sjeverni toranj Sveučilišne knjižnice u Splitu uz pomoć Udruge „La Révolution Albatros“ (Francuska) čija je dr.sc. Zmijanović članica te u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Šibensko pjevačko društvo Kolo uveličalo je svojim nastupom završnicu proslave te važne obljetnice održane u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, na kojoj su vrlo malo vremena zauzeli prigodni govori, a prevladala je glazba. Niz domoljubnih pjesama izveli su Meri Cetinić, Mate Bulić, orkestar HRM-a te klape Sveti Mihovil te KUD-a „Jedinstvo“. Članica šibenskog "Kola" Gojka Skorić Pelajić je svoju šibensku nošnju posudila voditeljici programa. 

 

Ronilački klub 4. gardijske brigade osnovan je 26.9.2016. s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja ronilačkog sporta, podvodne ekologije i rekreacijskog ronjenja, a jačanju svijesti o zaštita mora je i namijenjen i film "Plastični ocean".

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović, znanstvena suradnica 'La Révolution Albatros', hrvatska hrvatska braniteljica i članica Ronilačkog kluba 4. gardijske brigade je na projekciji filma kazala:

'Istinska sloboda znači slobodu izbora, izbor onoga što činimo u životu nas određuje kao ljude, kao osobe. Izbor nas okupljenih u Ronilačkom klubu veterana 4. gardijske brigade bio je jasan kada je napadnuta Domovina; i za slobodu svoje zemlje i naroda, borili smo se kao slobodni ljudi. I danas, naš izbor je nastavak borbe za našu domovinu, sada kroz aktivnosti kojima se aktualiziraju teme zaštite prirode, pa tako i mora i podmorja.
Večerašnji dokumentarni film, Plastični ocean, pa i u svojoj skraćenoj verziji, na dramatičan način suočava gledatelja s naravi ljuske destruktivnosti, posljedicama nekontroliranog razvoja i korištenja tehnologija, ali i izraženih društvenih razlika u razvoju kao i razlika u svijesti. Diversifikacija izvora i razloga onečišćenja, osobito s fokusom na fenomen zagađivanja plastikom čini ovaj problem većim i kompleksnijim, među ostalim i jer nema jednoznačnog odgovora, niti rješenja.
Svjesni da se radi o globalnom problemu, često se susrećemo s defetizmom proizašlim iz mikro-perspektive koji se manifestira kroz propitkivanje što tu pojedinac može napraviti, no, upravo svaki pojedinac, svatko od nas pa i najmanjim promjenama u stilu života, može napraviti puno, postići i pokazati razliku".

 

U ovom avanturističkom dokumentarcu, redatelj Craig Leeso udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na razna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Film ‘Plastični ocean’ pomogao je i
doprinio globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore. 

Iz kategorije: Vijesti