Datum objave: 18. Travanj 2019

Naša kolumnistica Karmen Jelčić jedina iz Hrvatske na Međunarodnoj konferenciji o istraživanju spolova

Diana Ferić
Diana Ferić

Kolumnistica Šibenik News-a, stručnjakinja za intelektualni kapital i članica Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug" Karmen Jelčić bila je jedina sudionica iz Hrvatske na Međunarodnoj konferenciji o istraživanja spolova (gender studies) koja je ovih dana u Rimu okupila znanstvenike iz cijelog svijeta. Iako je riječ tek o drugoj konferenciji na ovu specifičnu temu odaziv je bio neočekivan - 150 sudionika iz trideset zemalja, među kojima su osim Europe, Amerike i Rusije bile zastupljene i daleke zemlje poput Kuvajta, Vietnama i Zimbabvea.

 

Karmen Jelčić je pripala čast da svojim predavanja o jedinstvenom projektu cilj kojeg je osnaživanja poduzetnica kroz intelektualni kapital otvori tu konferenciju.

 

"Sudionici su se uglavnom složili da žene, više od muškaraca, prepoznaju značaj nematerijalnih poslovnih čimbenika poput znanja, vještina, inovativnosti ili kreativnosti ali ih ne tretiraju kao poslovni kapital niti ih strateški koriste u ostvarivanju konkurentne prednosti. U suvremenom gospodarstvu, koje se još naziva ekonomijom znanja, kreativnom ili inovativnom ekonomijom, ali i u kontekstu turizma doživljaja poslovni uspjeh sve više ovisi o intelektu i srcu. Stoga se već samim osvještavanjem, konceptualizacijom i vizualizacijom nematerijalnog kapitala poduzetnice, bez obzira na nacionalnost ili kulturološki kontekst, mogu i trebaju osnažiti. U prilog tome ide završna primjedba jedne znanstvenice koja je izjavila kako su istraživanja pokazala da većina žena ne radi samo da bi zaradile novac nego da bi stvorile materijalnu i nematerijalnu vrijednost - za obitelj, klijente ili goste te lokalnu zajednicu u kojoj žive", kaže Karmen Jelčić.

 

Njezino izlaganje bilo je osvrt na projekt „Intelektualni kapital kao potencijal“ koji je inicirala i lani provela Udruga poslovnih žena KRUG, a realiziran je uz potporu HGK Split, Splitsko - dalmatinske županije i HBOR-a.

Iako je riječ o lokalnom projektu organizatori i sudionici tog međunarodnog skupa o istraživanju spolova i njihovim ulogama u društvu prepoznali su njegovu globalnu relevantnost, snagu i poruku.


Poziv za sudjelovanje na ovom uglednom skupu Karmen Jelčić dobila je zahvaljujući dvadesetogodišnjem djelovanju na popularizaciji intelektualnog kapitala i članstvu u međunarodnoj organizaciji „The New Club of Paris (NCP)“. Prije nekoliko godina potakla je osnivanje ženskog odbora pod nazivom „NCP Women Taskforce“ koji je svesrdno podržao hrvatski projekt osnaživanja žena poduzetnica kroz intelektualni kapital i time ga uzdigaodigao s lokalne na međunarodnu razinu.
 

S obzirom da je već tijekom konferencije nekolicina sudionika iskazala interes za suradnju i nastavak projekta u njihovim zemljama, ovaj primjer pokazuje da Hrvatska ima pameti, znanja i dobre priče koje može ponuditi svijetu.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3