Datum objave: 18. Travanj 2019

Neki liječnici traže preispitivanje tvrdnje da je priziv savjesti demokratska tekovina

Diana Ferić
Diana Ferić

Doktorica Jasenka Grujić Koračin je s još nekoliko kolega liječnika pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti, objavio je RTL.

Postoje liječnici koji ne misle da je priziv savjesti demokratska tekovina, a jedna od tih liječnica je i doktorica Jasenka Grujić Koračin koja je s još nekoliko kolega liječnika pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti. Upravo je ona bila gošća RTL Direkta.

 

'Naš zakon koji je na snazi još iz 1978. godine je jako dobar zakon. On omogućuje prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće od začeća na zahtjev. Nakon toga u posebnim indikacijama. Međutim, tu se ispriječio taj tzv. institut priziva savjesti. To je zapravo odbijanje vršenja standardnih postupaka u medicini', kazala je Grujić Koračin.
Ministar zdravstva, Milan Kujundžić istaknuo je kako je priziv savjesti osnovno demokratsko pravo.
Grujić Koračin je istaknula kako oni miješaju Deklaraciju o ljudskim pravimakoja garantira slobodu savjesti, vjeroispovijesti, slobodu mišljenja...
'Ali to nije priziv savjesti. Priziv savjesti je prvi put spomenut u enciklici Evangelium Vitae kada je zapravo Crkva učinila upad u sekularni poredak, smatrajući da liječnici moraju spriječiti, kako je rečeno u enciklici, te zločine. Zločini su eutanazija i pobačaj, s mogućnošću da se liječnici pozovu na savjest', istaknula je.

U društvu je prisutno dosta navoda da se žene maltretira i vrijeđa u bolnicama pa i ispred bolnica.

'Čujem od pacijentica kakva imaju iskustva, od toga da prolaze pokraj ljudi koji se mole gdje su one izložene dodatnom mučenju', rekla je doktorica i istaknula da žena koja mora učiniti prekid trudnoće iz raznih razloga, da bismo se prema svim tim ženama morali odnositi s više empatije.

'A što se tiče religijskih razloga, svaka vjernica ima pravo roditi i petnaestorodjece ako žele. Nema nikakve prisile ovdje, ali je potrebno u svakoj državi odvojiti crkvu od države', kazala je Grujić Koračin.

 

Ona smatra da takvom institutu u medicini nema mjesta. On nije reguliran nijednim regionalnim ili međunarodim zakonom o humanitarnim pravima. Postoji samo preporuka Vijeća Europe o mogućnosti iz 2010. godine da se priziv savjesti implementira u medicini. Ali je isto tako, Vijeće Europe tada iskazalo zabrinutost da bi to moglo naštetiti ženskom zdravlju, ističe.

 

'Naša inicijativa, mi smo započeli s aktivnim radom 2015. godine. Iste godine smo mi na sve relevantne adrese poslali prijedloge za regulaciju priziva savjesti. Nismo dobili nikakve odgovore, problem je što je taj institut uveden u naše zakone, prema tome mi ga ne možemo ukinuti, mi ga samo možemo bolje regulirati te se samo možemo nadati da će ga ukinuti kao u nekim drugim državama', zaključila je Grujić Koračin.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3