Datum objave: 16. Travanj 2019

EVN: Impol - TLM je dobar primjer uloge plinofikacije u revitalizaciji šibenske industrije

Diana Ferić
Diana Ferić

Produženje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije s dosadašnjih 30 na još dvadest godina, za što su anex Ugovor potpisali župan Goran Pauk i direktori tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o. Peter Zaruba i Vlado Mandić potvrđuje da postoji zanimanje u Županiji za tom vrstom energenta iako se, površno gledajućim čini da nema velik broj korisnika.

„Posebno mi je drago što je dolazak plina potaknuo revitalizaciju proizvodnje u Šibensko-kninskoj županiji. To pokazuje primjer tvornice Impol TLM koja je u startu računala s plinom, a danas u njemu ima pouzdanog partnera u širenju proizvodnje i razvojnim ambicijama. Plin svoju vrijednost pokazuje i u razvoju održivog turizma, bilo smanjivanjem troška i štetnih emisija, bilo otvaranjem mogućnosti za komforni prijem turista tijekom cijele godine. Novi vremenski okvir trajanja koncesije omogućit će nam da nastavimo s aktivnostima usmjerenima na dizanje kvalitete života lokalne zajednice. Plin u Dalmaciji svakome daje mogućnost izbora u potrazi za sigurnom, cjenovno pristupačnom i komfornom alternativom“, kazao je Vlado Mandić, direktor EVN Croatia prilikom potpisivanja anexa Ugora.



Riječ je o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije i to gradove Šibenik (naselja Šibenik, Brodarica, industrijska zona Podi i turističko naselje Solaris), Drniš (naselje Drniš i pripadajuća industrijska zona), Knin (naselje Knin) i Vodice (naselja Vodice i Srima) te općine Bilice, Tribunj (naselje Tribunj), Pirovac (naselje Pirovac i pripadajuća industrijska zona), Tisno (naselja Tisno, Jezera i Betina) i Murter-Kornati (naselje Murter).

„Važnost opskrbe prirodnim plinom, kvalitetnim i ekološki prihvatljivim energentom koji znatno utječe na smanjenje emisije CO2, i omogućuje dodatan zamah razvoju gospodarstva, prepoznali i neki od značajnijih gospodarski subjekata na području Šibensko-kninske županije. Neki od njih, kao što su Impol- TLM, KNAUF, Aluflexpack Drniš i turističko naselje Solaris, već su se priključili na mrežu“, kazao je župan Goran Pauk.

Šibensko-kninska županija i društvo EVN AG sklopili su tridesetogodišnji koncesijski ugovor za distribuciju zemnog plina u svibnju 2010. godine. U siječnju 2011. godine potpisan je Ugovor o prijenosu Ugovora o koncesiji između Šibensko-kninske županije, EVN AG i EVN Croatia plin d.o.o. Temeljem Ugovora, do sad je izrađen 32,5 km distributivne mreže s pripadajućim postrojenjima na područjima gradova Šibenika, Drniša i Knina. Radovi su započeti potkraj 2013., a prvi korisnici su priključeni potkraj 2014.

Šibensko-kninska županija je od društva EVN Croatia Plin d.o.o. zaprimila Zahtjev za produljenje razdoblja trajanja koncesije od dvadeset godina. Temeljem Odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o davanju suglasnosti za produljenje razdoblja na koje je dana koncesija energetskom subjektu EVN Croatia Plin d.o.o. za izgradnju plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plina Županijska skupština Šibensko – kninske županije ovlastila je župana Gorana Pauka da s EVN Croatia Plin d.o.o. zaključi VI. Aneks Ugovora o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Šibensko-kninske županije, a čime se razdoblje trajanja koncesije produžuje za dvadeset godina.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3