Datum objave: 02. Travanj 2019

Neodgovorni pojedinici i dalje nekontrolirano spaljuju korov i otpad i izazivaju požare

Diana Ferić
Diana Ferić

Pet požara, srećom bez materijalne štete, zabilježeno je jučer na području Šibensko - kninske županije, a za dva je utvrđeno da su izazvana nekontroliranim paljenjem vatre na otvorenom.

Jučer, 1.travnja oko 11 sati u Tribunju, predio Križine, požar je izazvao 29-godišnjak spaljujući biljni otpad. Zbog neosiguranog mjesta spaljivanja vatra je izmakla kontroli i proširila se na površinu oko 50x30 metara. Izgorjela je suha trava i nisko raslinje. Požar su vatrogasci ugasili oko 12,22 sati, priopćila je PU šibensko - kninska.
Protiv 29-godišnjaka je podnijet je Optužni prijedlog zbog prekršaja Zakona o zaštiti od požara za koji je propisana novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna.

 

Istog dana oko 18 sati u Lepenici, na otvorenom prostoru je izbio požar kada je 36-godišnjak spaljivao biljni i građevinski otpad, Vatra se proširila na okolno područje i zahvatila suhu travu i nisko raslinje površine 5x10 metara. Požar su vatrogasci lokalizirali oko 19 sati, a s obzirom da se radi o građevinskom otpadu požar je još aktivan.

Nakon provedenom kriminalističkog istraživanja 36-godišnjaku je uručen Prekršajni nalog, zbog prekršaja po Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima za koji je propisana novčana kazna od 2.000 do 5.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.
 

"S obzirom na učestalost izazivanja požara upozoravamo građane da se loženje vatre u razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja može obavljati jedino ako je osoba prethodno obavijestila nadležnu vatrogasnu postrojbu i pribavila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru. Osim toga pozivamo građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve 112, jer samo svojim savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu možemo smanjiti mogućnost izbijanja većih požara, koji bi mogli imati i tragične posljedice"; kaže Marica Kosor, glasnogovornica Pu šibensko - kninske.

 

Iz kategorije: Vijesti