Datum objave: 01. Travanj 2019

Hrvatska se ujedinila i za liječenje male Mile do sada prikupila više od 22 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Prikupljeno je više od 22 milijuna kuna za liječenje dvogodišnje djevojčice Mile Rončević, koja se u Rijeci liječi od rijetkog oblika leukemije. Hrvatska se ujedinila u namjeri da se prikupi 3 milijuna dolara, koliko je potrebno za daljnje liječenje djevojčice u SAD-u, objavio je Milin otac, kako javlja N1.

"Na mom računu je 22.940.381 kunu, na deviznom računu imamo 57.645 eura, 441,96dolara, i brojnih drugih valuta, rekao je Rončević, dodavši da tome treba pridodati još iznos prikupljen u Zakladi Nora Šitum.

Nas sad čeka užasno velika bitka, gdje god se ona vodila, rekao je Rončević.

Ono što se desilo za spas male Mile bio je moment koji je promijenio svijest cijelog naroda. Ovo se pretvorilo u jedan nadnacionalni projekt, istaknuo  je na početku konferencije za medije otac malene Mile, Marin Rončević.

Nitko nije imao pojma u što će se ovo pretvoriti, dodao  je Rončević.

 

Postojala je mogućnost da ona neće biti uključena u eksperimentalno liječenje, ali oni su zbog pritiska javnosti i profesora Dragana Primorca bili prisiljeni da je uzmu na liječenje, rekao je Rončević, zahvalivši se i profesoru Ivanu Đikiću, koji je također lobirao za liječenje djevojčice.

Za slučaj da se stvarno ne uspije iskomunicirati najbolja moguća odluka iz Philadelphije, napravili smo odmah opciju gdje postoji eksperimentalna studija u Švicarskoj, koji u ovom trenutku provode kliničku studiju i koji će do kraja dana nama ponuditi odgovor koji nam možda nudi B varijantu, rekao je Rončević.

 

Đana Atanasovska rekla je da je na račun Zaklade Nora Šitum pristiglo 3.538.400 kuna i taj iznos iz minute u minutu raste.
Podsjetimo, stanje sredstava skupljenih za pomoć Mili, kao i uputstva kako možete sami pomoći, pogledajte na stranici www.lifeformila.com

 

Dan uoči odlaska obitelji u Ameriku, Milini majka i otac žele iskoristili su priliku i zahvalili se javnosti i medijima koji su im pomogli u prikupljanju sredstava za Milino liječenje.
Milina majka Sanja Matijević Rončević za N1 je rekla:

"Ovakav odaziv, krenulo je preko apela supruge Marinovog bratića, odaziv je bio takav da smo zaprepašteni. Dali smo milijune izjava. Ne idu mi na živce novinari, vidim da je to zaista pozitivna energija, usmjerena prema zajedničkom cilju. Dobro je da se ljudi vole, otvore srca, ne samo prema Mili i nama, prema svima. Da se otvore, da se vole, da zaborave sitničavosti i da se ujedinimo ka pozitivi i životu".

Dragan Primorac u kontaktu je s profesororom Richardom Aplencom koji je jedan od vodećih autoriteta u svijetu za liječenje akutne mijeloične leukemije. "Apsolutno vjerujem u pozitivan ishod jer Mila je u poziciji da imamo još najmanje tri linije obrane kako bi učinak terapije bio jako uspješan", poručio je Primorac.

Da Mila odlazi vrhunskom stručnjaku u Ameriku, vjeruje i znanstvenik Ivan Đikić.

- Svi na svijetu koji imaju tu vrlo rijetku, kritičnu i vrlo opasnu bolest bi poslali svoju djecu u tu bolnicu da im se ponudi šansa za život. I zato obitelj Rončević treba shvatiti, njihov angažman, ali u isto vrijeme trebamo poslati poruku da bi se ovako trebali boriti u našem zdravstvenom sustavu Hrvatske za svu djecu koja bi trebala imati šansu u svojim medicinskim indikacijama da dobe najbolju moguću njegu, poručio je.

 

Iz kategorije: Vijesti