Datum objave: 16. Ožujak 2019

Mirni prosvjed protiv nasilja "Spasi me" u Šibeniku nije okupio puno ljudi,ali je snažna poruka poslana

Diana Ferić
Diana Ferić

Mirni prosvjed protiv nasilja svih vrsta pod nazivom "Spasi me" održan je danas u pet minuta do 12 i u Šibeniku, ali mu se nije priključilo baš puno ljudi. Istodobno dok su sudionici tog prosvjeda s transparentima prolazili gradom, od trga ispred Krešimirovog doma do katedrale kafići su bili puni i nitko se na njih nije obazirao. Nakon što su napravili đir po gradu prosvjednici su se vratili na trg ispred Krešimirovog doma na kojem su orgnaizatori čitali potresne ispovjedi žrtava nasilja.

 

"Ljudi se treba osvijestiti kada je riječ o toj temi, nasilja je sve više u obiteljima, školi, društvu, a sustav je u lošem stanju. Djeca pate, žene pate, muškarci pate i, nažalost, to ne primjećujemo. Zato naše sugrađane želimo osvijestiti da bi možda prepoznali žrtvu i prijavili nasilje. Da bi se žrtve same ohrabrile jer rješenja zbilja postoje. Postoje udruge, postoji Centar za socijalnu skrb, postoji policija i svi oni rade za nas. Smanjenjem nasilja gradimo zdravu zajednicu", kazala je organizatorice prosvjeda u Šibeniku Marina Šimundža. 

Prosvjedu su se od političara odazvali dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, gradski vijećnici Anton Dobra, Iris Ukić Kotarac, županijska vijećnica Anita Jakšić te SDP -ov čelnik Ivan Bašić.

Inicijativu za taj prosvjed potaknula je scenaristica i glumica Jelena Veljača, uz potporu kolegica Jelene Perčin i Amande Prenkaj.

Niz zastrašujućih slučajeva obiteljskog nasilja s kojima se Hrvatska posljednjih mjeseci suočava bio je okidač za pokretanje inicijative #spasime, pokreta kojem se u samo pet dana pridružilo više od 45.000 hrvatskih građanki i građana ma Facebooku.

 

Cilj tog mirnog prosvjeda je pružanje podrške zlostavljanim osobama i osvješćivanje građana o problemima nasilja.
  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3