Petak, 15 Ožujak 2019 08:14

IN MEMORAM: Preminuo nam je vjerni prijatelj. Nema više Tomos Pente.

Napisala: 
IN MEMORAM: Preminuo nam je vjerni prijatelj. Nema više Tomos Pente.

Tomos Penta, dobri prijatelj koji nas je vjerno služio više od 60 godina, otišao je zauvijek. Nema ga više. Mali vanbrodski motor koji je na moru bio ono što je na kopnu bio tovar, otišao je u legendu.
Neka su mu laka morska prostranstva. Živjet će zauvijek u našim uspomenama.

Slovenska tvornica "Tomos" iz Kopra koja je proizvodila sjajne skutere i bez konkurencije najbolje male vanbrodske motore, otišla je u stečaj. Njeni su strojevi zaustavljeni i nema više nikakve nade da bi mogla biti ponovno pokrenuta proizvodnja proslavljenih vanbrodskim motora koji su postali jedan od sinonima Dalmacije.

S tugom i nostalgijom treba se sjetiti i Tomosovih skutera Pony Expresa, Colibrija, Automatika... ali prije svega Tomos Pente, najbližeg člana skoro svih dalmatinskih obitelji koje su imale kaiće, brodove, pasare, Dalmatinke, Istranke... te neumorne Pepeljuge, naše dobre Četvorke.

Tomos 4 zaslužio je ne samo mjesto u muzeju, nego i spomenik jer je bio dalmatinska ikona poput mlikarica, tovara, težaka i klape.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!