Datum objave: 10. Ožujak 2019

Niko Bašić ima projekt stvaranja nove vizure Dalmacije - Dalmapolisa

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt svog života, stvaranju nove vizure Dalmacije, odnosno Dalmapolisa predstavio je u razgovoru za Večernji list poznati arhitekt Niko Bašić.
 

-Što je on točno?
 Dalmapolis je moj neologizam za novu urbanu, gospodarsku i geopolitičku formaciju čije su žarište Zadar, Šibenik i Split. Oni su gradnjom autoceste svedeni na vremensku distancu od nepunih 30 minuta, a između su i Biograd, Vodice, Kaštela, Trogir...

-Mislite da treba ojačati “dalmatinsko” središte Hrvatske?
Velika je važnost Dalmapolisa ostvarenje uravnoteženog razvitka. Urbani primat Zagreba kao jedine metropole zadržava nepoželjan, monocentristički razvitak. S druge strane, svjetski je trend poticanje razvitka regionalnih metropola. Stoga je promicanje ideje Dalmapolisa, kao litoralne metropole, strateški razvojni interes i jamstvo ravnoteže. Sagledavajući geografsku, geopolitičku i makroekonomsku dispoziciju Hrvatske, nju oblikuju dva različita prirodna i kulturna identiteta. Između Zagreba kao kontinentalne i Dalmapolisa kao jadranske metropole uspostavila bi se os oko koje bi se okretala Hrvatska, kaže on. Planira gradnju nselja "Nikola" u Zablaću, nešto još neviđeno kod vas.

 

Zadarske Morske orgulje i Pozdrav suncu, crkva sv. Josipa u Ražinama, šibenski hotel D-resort Mandalina, zagrebačka crkva Sveta Mati Slobode, spomen-križevi na Kornatima... Redom veliki arhitektonski projekti, a svima im je zajedničko legendarno ime koje stoji iza njih – Nikola Bašić. Poznati arhitekt i akademik rodom iz Murtera prve je profesionalne korake napravio u Sarajevu jer na fakultet u Zagrebu nije primljen, a danas i u 73. godini priprema ambiciozne projekte kojima, prije svega, planira sasvim novo i moderno lice Dalmacije. Zato ga često zovu znakovitim nadimkom... Jeste li Juraj Dalmatinac ovog vremena, kako vas često zovu? Ta mi usporedba djeluje pretjeranom da bih se mogao s njom poistovjetiti. Iako moram priznati da mi metafora imponira, mislim da taj nadimak ne zaslužujem., piše Večernji list.
Više na:  https://www.vecernji.hr/vijesti/dalmapolis-projekti-koji-ce-dati-novu-urbanu-crtu-splitu-sibeniku-i-zadru-1305693
 

Iz kategorije: Vijesti