Datum objave: 01. Ožujak 2019

Zakazao sustav i susjedi:Djeca monstruma s Paga živjela su u nehumanim uvjetima

Diana Ferić
Diana Ferić

Novinari Indexa donose potresnu priču o nehumanim uvjetima u kojima su živjela djeca koje je otac monstrum jučer ujutro bacio s balkona podstanarskog stana u Pagu. Tekst prenosimo u cjelosti.

 Poput scene iz horor filma izgledao je jutros stražnji dio dvorišta 85-godišnjeg Bernarda Maričevića, vlasnika kuće iz koje je Josip Rođak bacio svoje četvero malodobne djece. Naime, Bernard je zajedno sa susjedom prvi djeci priskočio u pomoć, a s nama je sjeo kako bi nam otvoreno rekao ono što zna o obitelji Rođak koja već dvije i pol godine stanuje na prvom katu njegove kuće.

''Dolazio je kod mene, ovdje bi sjedio za stolom. Isto tako, kad bi mu žena došla dolje, on bi odmah došao za njom. Valjda je bio ljubomoran, ne znam", priča Bernard.
Prema njegovim riječima, majka se brinula za djecu dok je otac većinu vremena spavao ili se vozao uokolo automobilom.
 

''Stalno je posuđivao novac"

 

''Stalno je posuđivao novac. Stanarinu je plaćao na vrijeme, ali opet bi došao nakon dva-tri dana i tražio novac od mene'', kaže Bernard, vidno potresen onime što se dogodilo u inače mirnoj obiteljskoj kući.

Požalio se da će stan koji je iznajmio obitelji Rođak morati potpuno renovirati jer je u njemu uništeno sve - od posteljine i kreveta do kuhinje i zahoda.
Kaže nam da djeca, i mlađa i starija, mokre u krevet na koji roditelji uopće ne stavljaju posteljinu, te da osim toga sve četvero djece ima problema s govorom, što nam je potvrdila i majčina prijateljica.

 

''Sve tri curice, a i maleni, imaju problema s govorom i to zbog straha od oca. Stalno se derao na Katicu i psovao, čak i kad bi ga pitala za hranu za djecu. Ta jadna djeca bila su bosa, bez čarapica, bez tenisica, bez jakne. Užasno mi ih je žao'', kaže F.J., bliska majčina prijateljica.
Kako su mogli živjeti u takvim uvjetima?
Nije jasno kako je bilo moguće da obitelj živi u ovakvim uvjetima, posebno s obzirom na to da su bili korisnici socijalne pomoći.
Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul rekla je da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće bilo predvidjeti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga tko je u žiži zbivanja".
 

Nitko nije prijavio nasilje

"Nasilje u toj obitelji nikad nije bilo prijavljivano. Majka je i danas bila u centru, dala je izjavu i negira nasilje ili neko drugo sumnjivo ponašanje koje bi bilo slutnja tako strašnog čina", istaknula je Burčul.
Na novinarsko inzistiranje da odgovori zbog čega je obitelj bila u tretmanu, ravnateljica Burčul je rekla da zbog interesa istrage ne može iznositi pojedinosti te je ponovila da nikad nije bilo nasilja.
"Nitko nikada nije prijavio nasilje, ni susjedi, ni supruga, ni itko drugi", istaknula je.
Kako stručnjaci nisu ovo predvidjeli?

Novinare je zanimalo i kako to da stručnjaci nisu mogli takvo što predvidjeti. "Nema tog eksperta koji ovakvu situaciju može predvidjeti. Svatko bi zaštitio četvero malodobne djece, a pogotovo netko tko je pozvan po prirodi svojeg posla da to učini", rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul.
Djeca će, po njezinim riječima, sigurno biti zaštićena, no najprije treba vidjeti rezultat njihova liječenja.
 

"Ne znam kako su preživjeli"

 

Otac je, kako kaže vlasnik kuće, bacio djecu te odmah nakon toga sjeo u automobil i predao se policiji. Što mu se dogodilo jutros oko 6 sati, zasad nitko ne zna.
Bernard, još uvijek u šoku, vodi nas na terasu s koje je otac bacio djecu te nam pokazuje kolika je to zapravo visina, posebno za toliko malu djecu.
''Ne znam kako su preživjeli, posebno curice. Njih je bacio na beton, a sin je, pošto ga je bacio zadnjeg, pao na njih. Samo neka sve bude u redu'', kaže Bernard dok nam prstom pokazuje tragove krvi koje nije uspio oprati.
Troje djece trenutno se nalazi u zadarskoj bolnici. Sedmogodišnja curica, čije se stanje posljednjih nekoliko sati pogoršalo, prebačena je tijekom dana sanitetskim prijevozom u Klinički bolnički centar Zagreb, dok će njezina osmogodišnja sestra biti operirana sutra.
 

Brojni slučajevi nasilja nad djecom

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je sve institucije da u okviru svoje nadležnosti poduzmu mjere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako je došlo do tog slučaja i svakako da zaštite djecu.
Najavila je da će se i njezin ured uključiti u utvrđivanje činjenica oko roditeljskog odnosa oca prema djeci i njegovog katastrofalnog poteza. Istaknula je kako je zatečena brojnim situacijama i slučajevima nasilja nad djecom. O tome će, kazala je, detaljnije govoriti i u svom izvješću koje se priprema.

 

Iz kategorije: Vijesti