Datum objave: 11. Veljača 2019

Vrijeme im ne ide na ruku,ali šibenski planinari ne odustaju od Aconcague

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijeme nije naklonjeno planinarima HPK sv. Mihovil koji bi se ovih dana trebali poeti na Aconcaaguau, najviši vrh Južne Amerike.

"Vrijeme nam i nije bas naklonjeno na visini od 5500 pa nadalje, u base campu cekamo stabilizaciju vremena. Sutra opet krećemo na visinski logor Nido de Condores na 5560m, potom na Coleru 5970. Ako sve bude ok, summit day je 13.2"; napisala je na svom Facebook profilu Abnotnija Viljac. Uz nju u toj su ekspediciji i Anka Dujić, Leonardo Grubelić te alpinist Željko Bockovac iz HPD Mosor.

Završili su aklimatizaciju na Nido de Condores (5400m). Trenutno su u bazi u kojoj čekaju da se smiri vjetar  koji na vrhu trenutno puše  brzinom od 120km/h. 

 

Uspon na Aconcaguau za njih je više od običnog uspona, budući da ga organiziraju kao posvetu prvom predsjedniku i osnivaču Hrvatskog planinarskog kluba sv. Mihovil Zlatiboru Prginu koji je tamo preminuo prije 20 godina, u pokušaju uspona na Aconcaguau.

 

Druga ekipa u kojoj je 14 planinara iz Hrvatskog planinarskog kluba sv. Mihovil, zajedno s jednim članom iz kluba Dinara-Knin, popeli su se prije dva dana na najvišu afričku planinu Kilimanjaro.Predvodio ih je predsjednik kluba Mate Protega, koji se na 5.895 metara visok Kilimanjaro popeo do sada već tri puta pa mu je ta planina dobro poznata, a šesteročlana ekspedicija planinara šibenskog HPK "Sv. Mihovil" koja je 8. siječnja krenula u osvajanje najviših vrhova, jezera, najdubljih klanaca i znamenitih gradova drevnih civilizacija Bolivije i Peru vraća se ovih dana u Šibenik.
 

Iz kategorije: Vijesti