Datum objave: 09. Veljača 2019

Žirajska "Ruža Hrvatska" pozvana na obilježavanje 75. obljetnice Dana D, bitke za Normadiju

Žirajska "Ruža Hrvatska" pozvana na obilježavanje 75. obljetnice Dana D, bitke za Normadiju
Diana Ferić
Diana Ferić

Braniteljska udruga "Ruža Hrvatska" s otoka Žirja kao članica Hrvatskog saveza povijesnih - starodobnih terenskih i vojnih vozila, pozvana je da sudjeluje u obilježavanju 75. obljetnice Dana D, bitke za Normandiju.

Bitka za Normandiju, koja je odlučila ishod Drugog svjetskog ratu i najavila konačni slom naci - fašizma u Europi, vođena je 1944. godine između snaga nacističke Njemačke, i savezničkih snaga. Bila je to najveća pomorska invazija u povijesti čovječanstva u kojoj je sudjelovalo preko tri milijuna vojnika.

Invazija savezničkih snaga Normandiju započelo je 6. lipnja padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant i iskrcavanje pješaštva. Trajala je dva mjeseca koliko je trebalo saveznicima da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj. U  bici je poginulo 53 700 savezničkih vojnika, njih više od 18 000 jnestalo je , a 155 000 je bilo ranjeno. S druge strane nacistička Njemačka pretrpjela je goleme gubitke, Imala je više od 200 000 mrtvih, nestalih i ranjenih vojnika dok su još oko 200 000 njenih vojnika koje arobili saveznici.

Ove godine slobodni svijet slavi 75. obljetnicu te bitke, a u proslavi će sudjelovati i starodobna vojna vozila Udruge "Ruža Hrvatska" s otoka Žirja. Iz Hrvatske će prema Normandiji početkom lipnja krenuti kolona starodobnih vojnih iz Zagreba kojoj će se pridružiti starodobna vojna vozila s otoka Žirja kako bi do cilja, najvjerojatnije do plaže Omaha, stigla do 6. lipnja kada će započeti program obilježavanja Dana D.


 

Iz kategorije: Vijesti