Datum objave: 07. Veljača 2019

Prikazan igrano - dokumentarni film "Nisam se bojao umrijeti"

Diana Ferić
Diana Ferić

Igrano - dokumentarni film "Nisam se bojao umrijeti" o domoljubnoj misiji Antona Kikaša 1991. godine, prikazan je sinoć u dvorani Cinestara u Dalmare centru.

Film je u produkciji Cromarka režirao Jakov Sedlar, a projekciju je organiziralo Domokumantacijsko informacijsko središte u suradnji s općinama Bilice i Unešić te UHBDDR Vodice i Primošten te HVIDR-om Šibensko - kninske županije.

Film govori o pothvatu kanadskog Hrvata Anton Kikaša kojeg je 1991. godine uhitila i zatočila Jugoslavenska narodna armija zbog sumnje da zrakoplovom krijumčari oružje u Hrvatsku.
Anton Kikaš je među hrvatskim iseljenicima u Kanadi i SAD-u za obranu Hrvatske sakupio milijune dolara te svojim novcem i novcem hrvatskih iseljenika kupio oružje za njezinu obranu.
To oružje, 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog Ministarstvu unutarnjih poslova i Zboru narodne garde Republike Hrvatske, dopremio je u Hrvatsku unajmljenim zrakoplovom Uganda airlinesa Boeing 737. Zrakoplov je greškom pilota ušao u tadašnji jugoslavenski zračni prostor. Iznad Banje Luke zatraženo je da se zrakoplov spusti u Zagreb umjesto u Ljubljanu, ali su ga letu prema Zagrebu presrela dva bojna zrakoplova JNA Mig-a 21 i prisilila pilota da smjesta spustiti zrakoplov na pistu zračne luke Pleso pored Zagreba gdje su ga dočekali jugoslavenski vojnici, zaplijenili naoružanje i uhitili Kikaša. Nikad se nije doznalo tko ga je izdao.

Projekcija ovog igrano - dokumentarnog filma koji govori o jednoj od najkontraverznijih epizoda Domovinskog rata, privukla je veliki broj Šibenčana, a bili su joj nazočni šibenski biskup Tomislav Rogić, šibensko - kninski župan Goran Pauk te predstavnici Grada Šibenika i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
  

Iz kategorije: Vijesti