Datum objave: 22. Siječanj 2019

Grad Šibenik ne odustaje od projekta eskalatora u dvojnim bedemima u Docu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ipak nije odbačeno idejno rješenje eskalatora u dvojnim bedemima u Docu koje je izradio poznati arhitekt Nikola Bašić, a kojemu su konzervatori nedavno dali "crveno svjetlo".
Grad Šibenik maksimalno će poštivati struku, ali istovremeno traži da se utvrdi kakva je mogućnost suvremenog komuniciranja kroz dvostruki bedem, odnosno da se na osnovi konzervatorskih smjernica prilagodi projekt eskalatora, rečeno je na jučerašnjem sastanku gradonačelnika Željko Burić sa zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem s arhitektom Nikolom Bašićem i pročelnicom Konzervatorskog odjela u Šibeniku Angelom Bujas. Tema sastanka bio je projekt izgradnje urbanog eskalatora u Docu na prostoru dvostrukih bedema. Povod sastanku bile su smjernice elaborata Hrvatskog restauratorskog zavoda čiji djelatnici su krajem prošle godine proveli istraživanja u dijelu dvostrukih bedema.

Namjera Grada Šibenika je uskladiti mišljenja te pronaći rješenje po kojem će se maksimalno zaštiti povijesna i kulturna baština.

Arhitekt Nikola Bašić, koji je izradio idejno rješenje urbanog eskalatora, istaknuo je kako je integracija i uključivanje kulturno-povijesnog nasljeđa u suvremeni život najbolji oblik njegove zaštite te je iznio primjere europskih iskustava komunikacijske dostupnosti spomeničkih cjelina. Pročelnica Konzervatorskog odjela Angela Bujas istaknula je kako se projekt eskalatora mora prilagoditi spomeniku te je dodala kako svakako treba završiti arheološka istraživanja.

Na sastanku je dogovoreno kako će Konzervatorski odjel imenovati svog predstavnika koji će i službeno voditi projekt, a nakon čega će, uz podršku Grada Šibenika, intenzivirati suradnju s arhitektom Nikolom Bašićem kako bi se konkretno raspravili svi detalji navedenog projekta.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3