Datum objave: 03. Siječanj 2019

Otišla je još jedna hrvatska glumačka legenda - umro je Ivo Gregurević

Diana Ferić
Diana Ferić

Smrću jednog od najpoznatijih i najvećih hrvatskih glumaca Ive Gregurevića zatečeni su svi - njegovi kolege glumci i cijela Hrvatska javnost. Njegovi kolege se opraštaju s njim dirljivim riječima na društvenim mrežama. 

Umro je jučer u 67. godini.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. listopada 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik, dok mu je majka Jela domaćica. Još kao dječak zaljubio se u film, kino i filmsko platno, a ta ljubav je trajala sve do njegovog odlaska.
Na filmu je debitirao 1977. godine i to u 'Ne naginji se van', a iste godine snimio je i kultni film Antuna Vrdoljaka 'Mećava'. Filmovi poput 'Osuđeni', 'Kraljeva završnica', 'Život sa stricem', samo su neki koji su mu obilježili život, a veliku popularnost stekao je ulogom Netjaka u igranoj seriji 'Velo misto'. Ipak, film 'Čaruga' stavio ga je na sam glumački vrh, a u njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

 

Ivo Gregurević apsolutno je neizbježna figura kad je riječ o hrvatskom filmu i televiziji. Bez njega nije snimljen gotovo niti jedan važniji hrvatski film od osamostaljenja, a mi smo odabrali nekoliko upečatljivih uloga, piše tportal.

Gregurević je slavu stekao još u osamdesetima, igrajući tipske uloge 'malih ljudi' iz Slavonije ili Dalmacije. Iz tog perioda izdvajamo ulogu smetlara Netjaka iz 'Velog mista', kojeg je glumio u paru sa Špirom Guberinom – Strikanom.
U paru s Fabijanom Šovagovićem odigrao je i jednu od svojih važnijih predratnih uloga – onu Čaruge u filmu Rajka Grlića iz 1991.

 

U neovisnoj Hrvatskoj Gregurević nije preskočio gotovo niti jedan film, no gledatelji će ponajviše pamtiti uloge poput one u filmu 'Kad mrtvi zapjevaju' Krste Papića, gdje igra povratnika u domovinu koji se vraća mrtav kako bi nastavio primati inozemnu mirovinu.

Iako je posjedovao moć transformacije zahvaljujući kojoj je lako 'plivao' u teškim ulogama u ratnim i poslijeratnim filmovima poput 'Svjedoka' ili 'Crnaca', kultna scena iz filma 'Što je muškarac bez brkova' ipak ostaje najdojmljivije odglumljeni trenutak u dvijetisućitima.
 

Iz kategorije: Vijesti