Datum objave: 28. Prosinac 2018

Danas je 28. prosinca, spomendan Nevine dječice

Diana Ferić
Diana Ferić

Crkva danas 28. prosinca slavi spomendan Nevine dječice, odnosno prisjeća se sve one nevine dječice do dvije godine starosti koju je dao poubijati židovski kralj Herod, želeći se na takav način riješiti novog Kralja, Isusa.

Nevina dječica su ona koja su svojim tek započetim životom obilježila Kristov dolazak na zemlju. Herod, u strahu da bi ga taj novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je poubijati svu djecu do dvije godine života. To je bila zabluda jer je Isus došao uspostaviti Kraljevstvo nebesko, a ne zemaljsko. Isusa nije uspio pogubiti, jer je anđeo Gospodnji na vrijeme u snu poručio svetom Josipu da s Djevicom Marijom i Isusom pobjegne u Egipat.

Crkva smatra dječicu mučenicima koji su u raju, jer su nevini stradali za Isusa, umjesto Isusa.Danas kad se prisjećamo na mučeničku uspomenu Nevine dječice, otvaraju se mnoga pitanja i u ovome vremenu našeg življenja jer nevina dječica i dalje umiru. 

Blagdan Nevine dječice rano je ušao u kršćansku liturgiju. Štovana su kao prvi kršćanski mučenici i njihovo krštenje krvlju shvaćano je kao i krštenje vodom. U bazilici u Betlehemu postojala je pose-bna kapelica posvećena Nevinim mučenicima.

 

Iz kategorije: Vijesti