Datum objave: 17. Prosinac 2018

Privatni i vjerski vrtići uzvraćaju udarac:Tražimo da se sva djeca u Šibeniku jednako tretiraju i da nas se uvažava!

Diana Ferić
Diana Ferić

Osnivači tri šibenska privatna i dva vjerska vrtića ne žele rat s gradonačelnikom Željkom Burićem koji ih je izvrijeđao na prošloj sjednici Gradskog vijeća, ali ne žele niti odustati od svojih nastojanja da se u Šibeniku djeca više ne diskriminiraju po tomu idu li u gradske ili privatne i vjerske vrtiće već da se subvencije za njih izjednače, a da se za početak subvencije za djecu koja pohađaju njihove vrtiće povećaju za 200 kuna mjesečno po djetetu te da im Grad vrati jednomjesečnu subvenciju za koju ih je ove godine uskratio. To je proizašlo iz njihovih današnjih istupa na konferenciji za novinare koju su sazvali upravo isprovocirani gradonačelnikovim riječima, njegovim neutemeljenim optužbama da kod upisa djece ne poštuju kriterije već se rukovode samo profitom te da oni nisu u gradskim planovima razvoja predškolskog odgoja, ali i kako bi javnosti objasnili svoju ulogu i svoj status ne želeći dopustiti gradonačelniku i njegovim službama da ih tretiraju kao nužno zlo i nekoga tko zarađuje na skrbi o djeci jer to ne odgovara istini. Na Konferenciji su bile osnivačice i ravnateljice predškolskih ustanova Žižula, Osmijeh i Sunce te dvaju vjerskih vrtića – Brat Sunca u Hozana.

 

Zorana Ivić, osnivačica Žižule objasnila je da su privatni i vjerski vrtići otvarani u dogovoru s gradskom vlasti i kao dio mreže predškolskih ustanova i kako ne prihvaćaju gradonačelnikove riječi da su oni samo dodatni element sustavu gradskih vrtića. U te vrtiće koji imaju 11 objekata upisano je oko 700 djece, a u gradske vrtiće oko 900. Oni zapošljavaju 120 radnika, gradski vrtići 160 što i nije neka velika razlika, a gradski vrtići iz proračuna dobivaju više nego dvostruko novca po djetetu. Za privatne i vjerske vrtiće subvencija je 700 kuna, a za gradske više od 1 400 kuna. Roditelji u privatnim vrtićima plaćaju 200 kuna više mjesečno za svoje dijete nego u gradskim, a gradski vrtići raspolažu s oko 2 200 kuna mjesečno pod djetetu što je i ekonomska cijena u Hrvatskoj, a privatni s oko 1 400 kuna tako da su na rubu izdržljivosti iako to za sada ne utječe na kvalitetu skrbi o djeci. Ukratko, iz gradsko proračuna se za djelatnost gradskih vrtića izdvaja godišnje više od 22 milijuna kuna,a za njih oko 5 milijuna kuna, a sva bi djeca trebala imati isti tretman.

 

„Gradonačelnik ne govori istinu da Grad ima obvezu skrbiti o gradskim vrtićima. Grad ima obvezu skrbiti o djeci u ma koji vrtić išli i to im mora biti primarno. Osnivanje privatnih i dječjih vrtića omogućio je Zakon od predškolskom odgoji u 1997. godini. Prvi vrtić osnovali su Marko i Miranda Paić, a poslije njih sestre Franjevke. Dakle mi postojimo već više od 20 godina i stalno vodimo borbu za svoj status s vrlo malim pomacima, s tim da ih zadnjih sedma godina nije uopće bilo. U gradu Šibeniku, nakon 1986. Godine više od 20 godina nije ulagano u dječje vrtiće niti su otvarani novi. Sva djeca se nisu mogla upisati u vrtiće i bile su duge liste čekanja. Nakon što smo mi počeli otvarati vrtiće situacija se promijenila na bolje i sva su djeca našla mjesto u vrtićima. Nejasno je zašto gradonačelnik sada kaže da smo mi nicali, valjda ka gljive poslije kiše, ali to nije točno. Mi smo nastajali prema mreži vrtića i otvarali vrtiće tamo gdje su bili potrebni. Gradonačelnik sada kaže da je njegov cilj da sva djeca dobiju mjesto u suvremenim gradskim vrtićima, a ja ga pitam zašto kada oni već imaju svoje suvremene vrtiće u svoje prijatelje u njima. Njegove su izjave uvredljive za sve nas koji stručno i poštujući najviše pedagoške standarde radimo svoj posao, prema našim zaposlenicima, djeci i njihovim roditeljima i tražimo od njega da ih obrazloži“, kazala je Ivić.


Jasna Grubišić iz DV Sunce opovrgnula je Burićeve riječi da „postoje jasni kriteriji za upis djece u gradske vrtiće, a kad pogledamo što se upisalo u privatne vrtiće vidjeli smo da su se upisala djeca koja ne zadovoljavaju niti minimum kriterija nego se upisivalo po principu profita'.
„Na ovakve izgovorene riječi morali smo reagirati. Postoje kriteriji za upisu u dječje vrtiće, pogotovo otkad postoji e upis. Aplikacija za e upise je jednaka za sve vrtiće,a roditelj ima pravo izabrati u koji će vrtić upisati svoje dijete. Moraju dostaviti obveznu i dodatnu dokumentaciju i sve to ide u maticu koji pregledava nadležna služba Grada Šibenika i oni odlučuju tko udovoljava kriterijima za upis i za subvencije. Takom je bilo i prije e upisa samo što je to sada pojednostavljeno. Dakle to je uvijek bilo transparentno i Grad je u sve imao uvid“, kazala je.

Priznala je kako su, vjerujući obećanjima, bili sigurni kako će im se, ako ne izjednačiti subvencije s gradskim vrtićima onda barem u 2019. godini povećati. Citirala je što su s tim u vezi prije govorili i Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika i Mirjana Žurić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti koji su upravo to tvrdili. No umjesto toga ostali su uskraćeno za jednu mjesečni ratu u ovoj godini koju su im oduzeli zbog indicija koje ne odgovaraju istini, a subvencije ne samo što ostaju iste u 2019. nego i narednih godina prema projekciji proračuna. „Gdje je tu suradnja, gdje je to partnerstvo na koje se u izjavama novinarima poziva Paško Rakić i gdje su u njihovim razmišljanjima djeca?“, upitala se Jasna Grubišić.

 

Franka Ercegović Kursan, ravnateljica vrtića Osmijeh izdvojila je primjer Velike Gorice, na koju se poziva gradonačelnik Burić, a koja je po subvencijama izjednačila svu djecu kao i Rijeka, Karlovac, Zagreb… „Zašto je u Šibeniku nekima dolazi Božić a nekima Grinch? Gradska vlast rebalansom proračuna ulijeva još oko 1,4 milijuna kuna, pa početkom 2019. Još oko milijun kuna u gradske vrtiće za nadoknadu bolovanja, jubilarne nagrade, božićnice, a nama ne mogu vratiti 440 000 kuna koje nam duguju jer kao za nas nema novca. Mi smo se morali kreditno zadužiti zbog tog uskraćivanja mjesečne naknade da bi svojim zaposlenicima isplatili plaće, a o tim privilegijama koje imaju u gradskim vrtićima ne možemo niti razmišljati. Radimo stručno i profesionalni svoj posao, oni nas zakidaju, ali mi nećemo i ne možemo zakinuti našu djecu“, kazala je, a Katja Ercegović, osnivačica „Osmijeha „ je dodala kako nikako da se shvati da se iz gradskog proračuna ne plaćaju ustanove već se plaća boravak djece u vrtićima i odgojno obrazovni programi koji su im namijenjeni. Iskreno je priznala da im je zbog toga nerazumijevanja i nemogućnosti naplate ekonomske cijene voda došla do grla pa je ona morala zatvoriti jedna vrtić.

 

Nemaju odgovor na pitanje čime su zaslužili takav tretman gradonačelnika Burića i njegovih suradnika, a odgovor je pokušala dati Zorana Ivić:“ Čini mi s eda nas oni pokušavaju dezavuirati u javnosti i prikazati kao nekakve lihvare koji idu samo za profitom. Oni valjda žele dovesti nas do toga da budemo primorani povećati cijenu koju plaćaju roditelji kako bi se stvorila slika o nama kao megalomanima, ali to im nećemo dozvoliti. To im je valjda oblik borbe protiv nas“, izjavila je Ivić.
Na konferenciji za novinare bila je i Irena Burić, kao predstavnica roditelja koja je kazala kako oni ne pristaju na to da se djeca diskriminiraju tomu u koji vrtić idu te da bi svi roditelji i sva djeca, kada jer riječ o izdvajanjima iz proračuna koji pune porezni obveznici trebali biti jednako tretirani. Potporu je osnivačima privatnih i dječjih vrtića i danas došao dati nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika Anton Dobra koji je kazao kako je gradonačelnik svojim istupom za govornicom Gradskog vijeća uvrijedio mnoge:“Kunemo se u poduzetništvo i u djecu, a gradonačelnik izgovara nešto posve drugo. On je uvrijedio ove vrijedne poduzetnice i kao žene i kao stručnjakinje, uvrijedio je i djecu koja idu u privatne vrtiće i njihove roditelje. Nedopustivo je i to da nisu na sjednici Gradskog vijeća niti pogledali moj amandman da se subvencija poveća na 900 kuna što bi gradski proračun stajalo samo 1,4 milijuna kuna. Ako se može naći novac za puno toga pa i za investicije od 170 milijuna kuna može i za našu djecu i ja odgovorno kažem da ovo nije kraj ove priče“, ustvrdio je Dobra.

Svi su se na nadanašnjoj konferenciji za novinare izjasnili kako ni u kom slučaju ne žele prozivati svoje kolegice iz gradskih vrtića jer ih uvažavaju i jer svi rade jednako dobro i kvalitetno niti dirati u njihov životni standard već da je ono što govore usmjereno na one koji kroje politiku i kreiraju gradski proračun.

Osnivači privatnih i vjerskih vrtića zatražit će sutra da ih do kraja ove godine primi gradonačelnik i dade odgovore na pitanja koja su im se nametnula. nakon njegovog istupa i prihvaćanja proračuna za 2019. godinu.
 

Iz kategorije: Vijesti