Datum objave: 14. Prosinac 2018

U potrazi za "Šibenskim marendinom" s luganigom pet šibenskih hotela kreiralo čak 20 različitih jela

Diana Ferić
Diana Ferić

Vatromet okusa i gastrokreacija utemeljenih na Šibenskoj Luganigi Original i njezinom mlađoj sestri vatrenoj kobasici „Hajduk Brne Šuško“ doživjeli su članovi posebnog žirija koji su danas ocjenjivali jela što su ih kuhari i osoblje pet šibenskih hotela pripremili kao prijedlog za budući „Šibenski marendin“, splet autohtonih i originalnih jela koja bi se pod tim nazivom mogla ponuditi turistima.


„Šibenki marednin“ naziv je akcije koju je među šibenskim hotelijerima inicirala udruga „Volim Šibenik“ u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Šibenika, a odazvalo se svih pet hotela i to Bellevue, Jadran, King Krešmir, Heritage Hotel Life Palace i Panorama.

Oni su na temu luganige i „vatrene“ pripremili nekoliko originalnih, svojih jela, koja je ocijenio žiri u sastavu – Biserka Šmit, nastavnica kuharstva u Turističkoj školi u Šibeniku, Joso Smolić, ugostitelj i predsjednik HOK –a Šibensko – kninske županije, Zoran Jajac poznati ugostitelj i predavač kulinarstva na visokim školama, Duška Zaninović, sudionica poznati cooking showa, prof. dr. Ante Pulić, začetnik ideje o brendiranju šibenske luganige te Paško rakić, zamjenik šibenskog gradonačelnika i Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

 

"Luganiga je izvorno talijanska, ali ovo je šibenski recept kobasičara Vinka Novakovića iz 1922. godine koji je nastao u mesnici upravo ovdje na Meduliću. Šibenska luganiga se od talijanske, ali i svih ostalih vrsta te aromatične kobasice, koje pod sličnim imenima postoje u svim zemljama duž sjeverne obale Mediterana te u Bugarskoj, Austriji i Njemačkoj, razlikuje u pet sastojaka", kaže Stanko Ferić iz udruge 'Volim Šibenik'.

Kušali su ukupno 20 različitih jela u tih pet hotela za koja se ne zna koje je bilo ukusnije, kreativnije i ljepše izgledalo. Među njima i lazanje s  luganigom i rižot sa šibenskom travaricom kao prilog pečenoj luganigi, potom luganigu na blitvi i kruhu ili pak s posebno spremljenim povrćem na pecivu. Bio je tu u tart s porilukom i luganigom i luganiga u lisnatom tijestu, ravioli s vatrenom kobasicom, pečena paprika punjena povrćem s luganigom, luganiga s domaćim keljom, te luganige pripremljene na poseban način kao tortilja i empanadas i nekolko varijanti fritate. 

 

 

Zanimljivo je i tko su bili kuhari. U hotelu King Krešimir tako se u koštac s tim autohotnim šibenskim proizvodom uhvatila kuharica porijeklom s Filipina koja se s njom prvi put susrela, a u sličnom položaju bio je u kuhar u Heritage Hotel Life Palacu koji je Slavonac, iz Andrijevaca i do danas nije ni čuo za luganigu. Iskustvo sa sličnim kobasicama imao je pak kuhar u panorami koji je godinama radio kao kuhar u vrhunskim hortelima u Švicarskoj,a u ostala dva hotela kuhali su domaći kuhari.
Uglavnom svi su se jako potrudili biti što originalniji i kreativniji, ali u jelima se nije izgubio okus u šarm luganige i svi se se trudili i da sve to bude i vizualno atraktivno.

 

 

„Ne znam što bih rekao nego pohvalio sve hotele koji su sudjelovali u ovoj akciji i toliko se potrudili. Nama i žiriju zaista nije bilo lako jer trebalo je sve to kušati, a ne pretjerati, a sve je bilo tako ukusno. Nadam se da će ovo rezultirati i time da će svi naši hoteli uskoro na svojim jelovnicima imati i jela od luganige i da ćemo uskoro i ujednačiti nešto što ćemo i službeno nazvati „Šibenki marendin“, kazao je Dino karađole.

 

 

Dušku Zaninović javnost uglavnom pamti po upečatljivom sudjelovanju u kulinarskom show-u „3,2,1 kreni“,a li je priznala da joj je bilo lakša ta uloga, kada kuha nego ova kada trena ocijeniti to što su drugi skuhali:“Bilo je odlično, ali naporno. Treba sve to što nam je ponuđeno na pravi način nepcem doživjeti, a jela je bilo toliko. No mislim da su svi koju su sudjelovali pobjednici jer su se stvarno u svakom pogledu iskazali – u kvaliteti, izgledu i originalnošću, a istodobno su zadržali i duh tradicije“; izjavila nam je Duška Zaninović.

 

Projekt je pokrenut s ciljem promocije originalne šibenske luganige (zaštićene i brendirane pod imenom "Šibenska luganiga original") kao autohtonog šibenskog gastro proizvoda koji bi se trebao naći u stalnoj ponudi tih hotela.


Nakon ove akcije slijedi dogovor s hotelijerima i zainteresiranim šibenskim ugostiteljima o uvođenju „Šibenskog marendina“ u njihovu ponudu.

Ocjene žirija bit će analizirane i zbrojene, a u ponedjeljak će biti objavljeno kako  su prošli sudinici i koja su jela najbolje ocijenjena.
 

Iz kategorije: Vijesti