Datum objave: 14. Prosinac 2018

SDP: Šibenski povijesni proračun plod je megalomanije i zavlačenja ruke u džep poduzetnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Red  "zavlačenja ruke u džep poduzetnika", red neispunjenih obećanja i red laži, tako je Joško Šupe, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću i predsjednik gradske na današnjoj konferenciji za novinare okarakterizirao proračun Grada Šibenika za 2019. godinu koji je donesen ovog tjedna bez nazočnosti oporbenih vijećnika.

 

„Imate red onoga 'zavuci ruku u džep', a ovaj put to je džep poduzetnika s nerazumnim povećanjem cijene odvoza smeća. Zatim red neispunjenih obećanja pa ću tu biti konkretan s projektom spomen sobe Ivi Brešanu koje nema u proračunu, rebalansom je izbačena i nema je ni u planu za naredna razdoblja. Treće je red laži, vraćanje tuđih dugova. Ne mogu prožvakati da netko tko kontinuirano gomila dugove tijekom svoje profesionalne karijere ima hrabrosti, snage i obraza kazati da vraća tuđe dugove i to šest godina nakon što je sjeo u fotelju gradonačelnika i nakon što je akumulirao gotovo 25 milijuna kuna duga, Grad zadužio i planira ga opet zadužiti – prozvao je Šupe gradonačelnika Željka Burića“, kako piše ŠibeniIn.
On se pohvalio suficitom, nastavio je, i činjenica je da je Grad za prvih šest mjeseci po prvi put otkad HDZ vlada ostvario suficit, međutim taj suficit nije rezultat racionalnog upravljanja rashodovnom stranom nego neinvestiranja.

 

- Razvojni dio proračuna iznosi šest milijuna kuna, a tim iznosom sveli smo se ispod Sinja. Ne vrijeđam Sinj, ali Šibenik s prvih šest mjeseci ima razinu proračunskog ulaganja nižu od Sinja, a usporedite li to s realizacijom proračuna, riječ je o svega šest posto – kazao je Šupe, osvrnuvši se još i na 'honoriranje nerada' u Zelenom gradu i HNK u kazalištu, te probijanje investicija na plaži Brodarica za 1,1 milijun kuna.
Povijesni proračun Šibenika veći od 300 milijuna kuna rezultat je megalomanije, smatra Šupe pitajući se od čega se vraćati milijunski krediti za Poljanu i ABC centar.

- Hoće li se taj proračun izvršiti? Pogledamo li prošle godine, najbliže smo bili ostvarenju planiranog od 75 posto, tako da proračun neće prijeći 300 milijuna kuna nego će biti daleko manji, ali će efekti svega toga biti bolni za one koji naslijede ovu vlast – zaključio je Joško Šupe.
Šef gradske organizacije SDP-a Tonči Restović godinu na izmaku ocijenio je kao 'godinu nečinjenja'.

- Prisjetimo li se ijedne odluke koju je gradska vlast donijela u protekloj godini, a da se direktno ticala kvalitete života, sjećamo se samo one kojom je gradska vlast započela, a to je povećanje cijene usluge za odvoz smeća. Vidimo da je na sličan način godina i završila – kazao je Restović.
Problem s nečinjenjem, nastavio je, je da ono kad-tad dođe na naplatu, a rezultira stagnacijom i nazadovanjem.

- Priča o proaktivnoj politici koju vodi ova vlast pada u vodu jer se ne radi ništa i izbjegava se rješavanje problema od čega bi korist imati građani. Posebno mi je žao što nas je i na kraju ove godine HDZ podsjetio tko su zapravo, i to na ružan način na zadnjem gradskom vijeću gdje su u pokušaju opstruiranja i zatiranja demokracije, i uspjeli. Cjelokupna oporba u gradskom vijeću je prvi put bila složna jer se radilo o napadu na osnovna načela demokracije – naveo je i upozorio na stranačko kadroviranje i zapošljavanje nekvalificiranih stranačkih poslušnika.

Nema nas puno u Šibeniku, zaključio je, pa kad politika služi samo za uhljebljivanje, imamo rezultate da mlade obitelji nemaju kvalitetan život i nemaju se gdje zaposliti.

- Pretvaramo se u grad konobara i čistačica, a to će dugoročno ovaj grad i uništiti – upozorio je predsjednik gradske organizacije SDP-a Tonči Restović.

Foto ŠibenikIn
  

Iz kategorije: Vijesti